DE VUURTOREN VAN SCHEVENINGEN

 

beklimming uitzicht omgeving links home

 

Er moeten heel wat treedjes genomen worden voor we boven zijn, maar we doen het wat makkelijk en pauzeren onderweg een paar keer. Dan vertel ik u wat over de techniek van vuurtorens in het algemeen en van die van Scheveningen in het bijzonder.

Ook laat ik u het een en ander zien van de Vaarwegmarkeringsdienst. Waartoe dienen de markeringstekens, waar worden ze geplaatst en welke soorten zijn er.

Hiernaast zien we een stilstaand pharoline licht uit ca 1850. Dit licht is gebruikt in de voormalige vuurbaak. Om ons heen zien we een aantal voorwerpen, zoals lampen en andere verlichtingingsornamenten, alsook meetinstrumenten.

Op de diverse etages zien we verschillende museale opstellingen, die allemaal te maken hebben met de vaarwegmarkering.

De vuurtorenwachter had een aantal taken: de lichtwacht, de kustwacht, de stormwaarschuwingsdienst.

Tegenwoordig heeft ook de vrijwillige reddingsbrigade een waarnemingspost in de vuurtoren.

Het kan heel goed zijn, dat u niet de man treft, die u op de eerste foto van deze pagina ziet; maakt u zich geen zorgen, want de persoon hiernaast weet zeker zoveel over de vuurtoren te vertellen. Hij doet het op een andere manier, maar zeker niet minder interessant. Vertouw maar op hem en volg hem naar boven voor een gezellige interpretatie.

En dan: het licht. Dit is het licht dat thans in de vuurtoren geplaatst is. Ga voorzichtig even het smalle trappetje op en u kunt van dichtbij zien hoe zo´n licht eruit ziet. Als de rondleider een goede bui heeft, dan laat hij misschien ook nog wel even het licht branden. Kijk even naar buiten en geniet van het prachtige uitzicht.

volgende pagina