DE VUURTOREN VAN SCHEVENINGEN

 

beklimming uitzicht omgeving links home

 

 

Aanvankelijk een eenvoudig vuur op het strand om de eigen vissers bij te lichten.De vuurbaak omstreeks 1805
Later een stenen gebouw met bovenop een uitkijkpost en een vuurpot.De vuurbaak omstreeks 1840
Na de verhoging tot 29 meter begint de baak al aardig op een echte vuurtoren te lijken. De vernieuwde vuurbaak uit ca 1855

 

vandaag neem ik u mee naar een bijzonder fraai uitzicht oven Scheveningen. Maar voor we zover zijn laat ik u het een en ander weten over het ontstaan van de bouw van deze vuurtoren. De vuurtoren, waarin u zich thans bevindt, is gebouwd in 1875 naar een ontwerp van Q. Harder. De toren is geheel opgetrokken uit 432 gietijzeren platen. De platen zijn met bouten aan elkaar verbonden. Door de grote hoeveelheid verschillende onderdelen waren er ook veel gietvormen nodig. Alles moest exact passen. De firma Nering Bögel uit Deventer heeft het karwij geklaard. De aanbesteding vond plaats op 15 december 1874 en de officiële ingebruikneming was op 20 december 1875. De bouwkosten f 22.555,00. Het nieuwe licht bestond uit een olielamp met daar omheen een zestiehoeking lenzenstelsel (Fresnel). In 1909 werd een electrische koolspitslamp geïnstaleerd; in 1922 is deze vervangen door een Brandarislamp. In 1972 wordt de vuurtoren uitgerust met een kwik-jodide lamp van 2000 watt. Het licht van Scheveningen is nu te herkennen aan twee schitteringen om de tien seconden.
Hier beneden ziet u een aantal voorwerpen, die allemaal te maken hebben met de ontwikkeling van vuurtorens. Zij zijn verzameld door de heer Cor Vooijs.

volgende pagina