De Scheveningse Avondwinkel 'De Nachtwacht'

Persoonlijk contact belangrijk voor Scheveningse Avondwinkel 'De Nachtwacht'

De heren Khawaja

'In die grote supermarkten gaat het er vaak zo kil aan toe'

DEN HAAG- Vlak achter de Scheveningse boulevard runt dhr. Khawaja samen met zijn broer al gedurende vier jaar aan de Keizerstraat Avondwinkel De Nachtwacht. Terwijl de dagelijkse contacten tussen mensen in deze moderene tijd steeds vluchtiger worden, staat in Khawaja's avondwinkel de tijd welhaast stil. Hier nemen de broers nog de tijd voor de klanten, door ze gewoon even te woord te staan, te helpen of te adviseren.

Avondwinkels lijken de tijd tegen zich te hebben. Koopzondagen en de verruiming van openingstijden voor supermarkten hebben op het eerste gezicht de grond onder de voeten van de avondwinkels weggeslagen. De gemeente Den Haag is gemachtigd op per 15.000 inwoners één avondwinkelvergunning af te geven. Totaal mag de gemeente dertig vergunningen verstrekken. Een woordvoerder van de gemeente Den Haag vertelt dat er nog vijftien vergunningen klaar liggen om verstrekt te worden. Deze vergunningen liggen al langer dan een half jaar te wachten op een initiatiefnemer: ondernemers staan bepaald niet te springen van enthousiasme om een avondwinkel in Den Haag te beginnen. De woordvoeder van Den Haag heeft hier een verklaring voor:"Met de verruiming van de openingstijden van supermarkten en de invoering van de koopzondag lijkt het voor startende ondernemers niet interessant om een avondwinkel te beginnen."Toch weet avondwinkel De Nachtwacht zich net als veertien andere avondwinkels in Den Haag goed te handhaven. Khawaja moet wel erkennen dat de winstmarges steeds kleiner zijn geworden sinds supermarkten later open mogen blijven."De omzet is minder geworden". Zo stelt hij.
 
Niet veel duurder
De Nachtwacht kan naar mening van Khawaja goed de functie van buurtwinkel vervullen. "In die grote supermarkten gaat het er vaak erg kil aan toe. Je ziet lange rijen wachtende mensen, die stil voor zich uit staan te staren."Dat supermarkten, zoals vaak wordt aangenomen, goedkoper zouden zijn dan avondwinkels bestrijdt Khawaja:"Sommige producten hier zijn zelfs goedkoper dan bij de supermarkten en avondwinkels."Het idee dat de supermarkt goedkoper zou zijn, kan dan wellicht op een misverstand berusten, tevens bestaat er het idee dat een supermarkt mee gemak zou bieden dan een avondwinkel. J.Beijr, beleidsmedewerker van de Kamer van Koophandel Haaglanden, vertelt in de Haagsche Courant dat de supermarkt beter in staat is dan de avondwinkel om gemak aan de consument te bieden:'Avondwinkels zijn niet de gemakswinkel geworden waaraan de consument behoefte heeft. De supermarkten zijn dat wel. Daar kan je de kant-en-klaarproducten vinden die de late klanten willen."
 
Vergeten boodschappen
Khawaja ziet de supermarkt echter totaal niet als concurrent. In de buurt van Khawaja's winkel aan de keizerstraaat zitten twee grote supermarkten. De Nachtwacht verkoopt in principe hetzelfde assortiment als de supermarkt, maar de keuze aan producten is ingeperkt."In de supermarkt kan je kiezen uit twintig soorten suiker; bij ons niet."Het is niet de bedoeling de Nachtwacht om als winkel te dienen waar mensen hun grote boodschappen komen doen. Veeleer richt men zich op de mensen die iets vergeten zijn te kopen in de supermarkt, of mensen die 's avonds laat nog een zakje chips willen kopen. Waneer Khawaja gevraagd wordt naar een advies voor ondernemers die een avondwinkel willen beginnen, is hij zeer duidelijk: "Vind een goede buurt. Daar waar veel mensen lopen of waar weinig supermarkten zijn."
 
Buurtwinkel
Op het moment dat Khawaja shops te woord staat, is het behoorlijk druk in de zaak. Opvalend is de gezelligheid in de winkel: het is duidelijk dat winkelier en klant geen onbekenden van elkaar zijn. De kwinkslagen vliegen bij het afrekenen van de producten over de toonbank over en weer. Volgens Khawaja wordt zijn klantenkring steeds jonger van leeftijd, naar mate het 's avonds later wordt. De broers zien er geen brood in om's nachts na twaalven nog open te blijven: "Dan komt er geen mens hier." Beijer van de Kamer van Koophandel onderschrijft deze mening:"In Den Haag is er geen avondwinkel meer open na middernacht. Slechts de shops van een paar tankstations zijn dan nog geopend. Er is hier namelijk nog een eigen winkelpatroon. We nemen niet álles klakkeloos van Amerika over."
 
Tweede zaak
Naast de avondwinkel zijn de broers ook nog eigenaar van een tabakszaak, die enkele meters verderop aan de keizerstraat ligt. Want een avondwinkel alleen biedt geen ruim inkomen, zo lijkt het. Van de Hausse aan badgasten, die 's zomers Scheveningen aandoet, bezoeken relatief weinig strandliefhebbers De Nachtwacht."Ze weten niet dat er hier aan de Keizerstraat een avondwinkel zit,"zo denkt Khawaja. Tevens beklaagt de ondernemer zich erover dat vertegenwoordigers vrijwel nooit zijn zaak aandoen:"Ik weet niet waar dat aan ligt. Het lijkt wel of zij geen interesse in mijn avondwinkel hebben."Ondanks deze ogenschijnlijke desinteresse van de het gilder vertegenwoordigers lijkt deze Scheveningse avondwinkel toch stevig wortel te hebben geschoten in de buurt.

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag 15:00 uur tot 24:00 uur
Zondag (elke zondag turksbrood) 11:00 uur tot 24:00 uur

Avondwinkel de Nachtwacht
Keizerstraat 43
2584 BB Scheveningen

+31 (0)70 355 98 81

 
...terug