Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
19-06-2019, 17:04:45
Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
Nieuws: http://allesoverscheveningen.nl/start De startpagina is uitgebreid met een Bitcoin pagina.

+  Vraag en antwoord & Wie wat waar
|-+  Vraag en antwoord
| |-+  Vraag en antwoord
| | |-+  Herinneringen deel 3
« vorige volgende »
Pagina's: 1 ... 61 62 63 64 [65] 66 67 68 69 ... 77 Omlaag Print
Auteur Topic: Herinneringen deel 3  (gelezen 204013 keer)
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #960 Gepost op: 26-12-2018, 09:21:10 »

De Geschiedenis van de CommerciŽle Visserij.                                                            9247

De visserij trok de eerste Europeanen naar, wat nu Canada is en nog steeds worden er grote gebieden aan de kust en landinwaarts door hen bewoond.
Deze tak van nijverheid is verdeeld in perioden van ďbloei en opwelling ď met visserlui die zich verheugen in een geweldige vangst en financieel gewin, slechts  te lijden hebben van perioden van gebrek en werkeloosheid.
Ondanks deze  wisselvalligheden is de Canadese  visserij en de levensstijl verbonden met hen , die innerlijk verbonden zijn aan bepaalde regionale identiteit, in het bijzonder van  Brits Columbia en Atlantisch Canada.

Europeanen, met inbegrip van Engelsen, Franse, Spaanse, Portugese en Baskische vissers begonnen met vissen op de Grand Banks van Newfoundland in de zestiende eeuw. De overvloedige, gemakkelijk te vangen kabeljauw was de meest waardevolle handelswaar, gedroogd of gezouten, het kon over grote afstanden worden vervoerd en het was meerdere maanden houdbaar..
De visserlui kwamen in het voorjaar uit Europa en bleven daar tot de vroege herfst..
Zij visten direct vanuit  boten, gebruikmakend van haken en lijnen..
Sommige Europeanen. In het bijzonder de Basken, visten ook op walvissen, die al vrij spoedig schaars begonnen te worden..
Rond de late jaren van de zestiende eeuw, waren de Fransen en de Engelsen in concurrentie met elkaar. De visserij bevorderde de groei van hun imperia, want visserij, scheepsbouw, scheepvaart en economische handel, versterkte elkaar.
Terwijl het economische doel voor beiden hetzelfde was, hadden de Engelsen en Fransen  een verschillende manier  van visserij  en de organisatie van hun bedrijfstak.

De Engelse Visserij.

Allereerst dit, de Engelse visserij was geconcentreerd in semi-permanente visserij  stations in beschermde havens aan de Zuid Oost kust..
De kapitein van het eerste schip, wat in een bepaalde haven aan kwam, werd de visserij admiraal en regeerde over dit kust station..
De vis werd dicht bij de kust gevangen met kleine boten, die vanuit Engeland werden meegebracht.
De dagelijkse vangst werd direct aan de kade gelost, waar de vis werd schoongemaakt , gefileerd en licht gezouten..
Hierna werd de vis gedroogd op ďflakes ď(  open tafels, wat een  maximale lucht ventilatie gaf ). Deze, aan de wal gedroogde vis productie, gaf een ďgoede verduurzaamde ď kabeljauw, bruikbaar  voor de handel  naar verre markt plaatsen en het werd de basis van Engeland's  territoriale  aanspraak, op Newfoundland.
In de 17e eeuw, begonnen de Britse vissers vaartuigen passagiers mee te brengen, die  met kleine boten visten vanuit Newfoundland en konden hierna naar Engeland terug keren of er voor te kiezen , zich in het nieuwe gebied te vestigen. Sommige Britse schepen  namen  vis aan boord de verzorgd was door de  Newfoundlandse kolonisten, die ook wel planters werden genoemd.
Mettertijd, in plaats van visserlui van Engeland naar Newfoundland te brengen, brachten sommige schepen alleen maar handelswaar mee en keerden naar Engeland terug met een lading gezouten vis..
De ruimte die nodig was voor de droog tafels, gecombineerd met de natuurlijke distributie van vis, formeerde mettertijd een aaneenschakeling van nederzettingen, langs de  Atlantische kust.
Ondertussen hadden de Nieuw Engelandse vissers hun visserij uitgebreid in  Nova Scotia en in de Fundy Baai. De Britse aanwezigheid in deze gebieden nam toe na ongeveer 1750 en breidde zich elders uit na 1763..
Ofschoon zalm en andere soorten meer aandacht kregen in de Atlantische gebieden, bleef de kabeljauw visserij overheersen. Rond de late jaren van 1700, was de walrus visserij in de Golf van St.Lawrence praktisch verdwenen, onder de aanhoudende druk van de schepen uit Nieuw Engeland.

De Franse Visserij

Franse visserlui uit wijd verspreide havens visten niet alleen langs de kust, maar ook, meer gewoonlijk dan de Engelse vissers, op de Grand Banks en andere banken..
Zij hadden de beschikking over  meer zout dan de Engelsen en de meeste Franse visserlui verwerkten hun vangst aan boord van hun moederschip.
Deze ďgroene visserij ď leverde  een korter leven product, wat meer aansloot op het huishoudelijke gebruik, dan een langere reis, maar het gaf de Fransen wel de gelegenheid om de vis sneller op de markt te krijgen dan de Engelsen en hadden meer gelegenheid om naar de banken terug te keren, dan een maal  per seizoen.
Nadat de Engelsen de Fransen hadden verjaagd van het Avalon schiereiland, diende Placentia NL  als Frans  hoofdkwartier tot 1713, toen met het Verdrag van Utrecht, Frankrijk haar territoriale eisen op gaf over Newfoundland en op de vaste wal,  Nova Scotia.
De Franse visserij werd toen meer verspreid, met visserlui die meer gebruik maakten van Kaap Breton en andere gebieden.
Kaap Breton  ging verloren door de val van Nieuw Frankrijk en het Verdrag van Parijs in 1763, maar de Franse visserlui mochten nog wel gebruik maken van het westen van Newfoundland en een deel  van haar noord oost kust.

Nieuwe Werkwijzen.

Parallel met de kleine boten visserij , ontwikkelde er zich een grote schoener vloot in de noordwest Atlantic, met de visserij nummers komend van Nieuw Engeland.
Schoeners , voor en achter getuigde schepen zoals de Bleunose bevisten afwisselend de kust op zoek naar kabeljauw, heilbot, schelvis en makreel..
\In het midden van 1800, verbreedde de schoeners hun gezichtsveld door dorry's mee te nemen., kleine  vis bootjes , om visserlui midden op zee uit te zetten. Zij jutten de viskracht op door gebruikmaking van beuglijnen. Een Franse uitvinding, de beuglijn werd verankerd op de zee bodem en had kortere zijlijnen met haken er aan vast gemaakt, wat meer haken in het water betekende.
De visserlui gingen er met hun dolly er op uit en brachten vis terug voor het fileren en zouten, aan boord van de schoener.
In aanvulling op de beuglijnen, beÔnvloedde  een nieuw visserij methode  de handel 
hoofdzakelijk  voor de vangst van haring en makreel.. Seder eeuwen hadden de visserlui  seine netten gebruikt langs de kust, wat een landpunt nodig had, om de scholen vis te omcirkelen.
Het nieuwe purse sein net, ontwikkeld door visserlui uit Newfoundland, werden in open zee gebruikt om een school vis aan de oppervlakte van het water te omsingelen met een net wat naar beneden hing van een lijn met drijfvermogen van kurken..
De visserlui bevestigden  een lijn aan de onderkant van het net, om het net te kunnen sluiten om de vis in te sluiten, wat dan op een drijvende schaal leek..
Een grote vloot schoeners, in het bijzonder uit New England, visten op de banken in zee en in de St. Lawrence Golf.
Schepen uit New England, Maritime en Quebec, voegden zich met een groeiende vloot van Newfoundlandse schoener, bij de Newfoundland en Labrador kust
In Labrador waren de ďLiveyersĒ( levers hier), permanent aanwezig.,ĒfloatersĒ of ďvlotters ď verplaatsten zich langs de kust en ďstationers ďof ďblijvers ď zette visserij stations op , waar zij de vis aan de wal konden verwerken.
Beginnend in 1700, ontwikkelden de baai schoeners uit Conception , gevolgd door anderen, een grote zeehonden visserij, wat belangrijk werd voor de groei van Newfoundland.

Revolutie en Oorlog

De Amerikaanse Revolutie en de Oorlogen van Napoleon deed de Britse afhankelijkheid toenemen van de Britse Noord  Amerikaanse vis en hout. De onderling versterkte visserij en hout industrie en de handel, bracht  macht aan de Atlantische  economie..Zelfs nu, wordt deze periode  beschouwd als  een ďgouden eeuw ď, ofschoon de meesten van de vissers  waarschijnlijk arm waren,
De grootste meerderheid van hen werkten met kleine kust boten in plaats van met schoeners en veel van hen, zeker in de zuidelijke gebieden,wisselden de visserij af met scheepvaart..
Zuidwest Nova Scotia en nieuw Brunswick baai op  Fundy leidde de Britse Noors Amerikaanse visserij. Deze regio had goede hout en handel basis, veel vis en een goede  hoeveelheid soorten, een lange ijsvrije vis seizoen, in de nabijheid van Amerika en  West Indische markten en dichtbij alternatieve werkgelegenheid in de Verenigde Staten..
In de periode van de Amerikaanse  Revolutie, soort gelijke conflicten en de Oorlog van 18123, waren er argumenten over de visserij tussen de visserlui van Nieuw Engeland en de Britse Noord Amerikaanse visserlui..
Deze werden slechts gedeeltelijk opgelost door de Conventie van 1818, waar onder Nieuw Engelse vissers meestal Noord Amerikaanse wateren mochten binnen komen, binnen drie mijl van de kust alleen voor opperte, reparaties of voor de inkoop van water en hout. Zij konden echter wel vissen binnen de drie mijl  zone bij de Madeleine Eilanden, langs de  zuid west en westlijke kusten van Newfoundland en langs de kust van Labrador, ten oosten van ongeveer Natashquan.
De visserlui van Nieuw Engeland  konden ook hun gevangen vis ter droging hangen in de wankelbare gebieden van Labrador en de zuid west kust van Newfoundland.
Tussen 1854 en 1866, een wederkerig verband met de Verenigde Staten, stond de visserlui toe van elke rechtspraak om te vissen binnen de andere territoriale wateren en bezorgden wat maatregels van vrije handel voor de algemene economie.
Het verdrag hiep de Britse Noord Amerikaanse economie bedoeld als dat het einde van het verdrag samenviel met wat economische  noodtoestand onder de kust visserlui.

Wordt vervolgd
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #961 Gepost op: 27-12-2018, 07:43:53 »Napoleontische oorlogen en de economie

De Napoleontische oorlogen (1803-1815) waren een tijd van enorme sociale onrust in Europa, maar brachten veel economische welvaart naar Newfoundland en Labrador. De terugtrekking van strijdende naties uit de zoutvisserij gaf de kolonie een bijna volledig monopolie op de lucratieve industrie, terwijl stijgende visprijzen en hoge vangstcijfers de winsten zagen stijgen. De Britse alliantie van 1809 met Spanje en Portugal leidde er ook toe dat beide landen Britse importen, waaronder Newfoundland en Labrador, preferentieel behandelden. Naarmate de lonen en levensstandaarden stegen, gold dat ook voor de permanente populatie van Newfoundland en Labrador. Tegen het einde van de oorlog maakte de eeuwenoude trekvisserij plaats voor een groeiende binnenlandse operatie, terwijl een nieuwe veerzegelindustrie de economische basis van de kolonie verbreedde en het hele jaar door werkgelegenheid bood.
In vredestijd dook Newfoundland en Labrador echter in een economische depressie. Frankrijk, Amerika en andere landen keerden terug naar de handel in zoute vis en beŽindigden het monopolie van de kolonie. Veel landen legden ook hoge invoerrechten op en betaalden premies om hun visserij industrieŽn te subsidiŽren, waardoor de visserij in Newfoundland en Labrador minder concurrerend werd. Een reeks strenge winters en slechte visseizoenen versterkte de economische moeilijkheden voor de lokale bevolking, waardoor armoede en armoede in de eerste jaren na de oorlog wijdverspreid waren. Uiteindelijk hielpen de zeehondenindustrie en nieuwe visserijen voor de kust van Labrador de lokale economie te stabiliseren.

De oorlogen

De Napoleontische oorlogen bestreken 12 jaar en omvatten een reeks conflicten tussen het Franse keizerrijk van Napoleon en een verscheidenheid aan Europese landen, voornamelijk Groot-BrittanniŽ.
Prominent tussen deze veldslagen waren de schiereilanden van 1807-1814, waarin Spanje, Portugal en Groot-BrittanniŽ vochten tegen Frankrijk.
Hoewel het vooral een Europees conflict was, creŽerden de Napoleontische oorlogen spanningen tussen Groot-BrittanniŽ en de Verenigde Staten, wat resulteerde in de Anglo-Amerikaanse oorlog van 1812-1814.
Dit conflict was grotendeels te wijten aan beperkingen die Groot-BrittanniŽ tijdens de Napoleontische oorlogen op de Amerikaanse handel met Frankrijk plaatste, evenals op de praktijk van het doorzoeken van Amerikaanse koopvaardijschepen op deserteurs van de Britse Koninklijke Marine.
Hoewel er geen echte gevechten plaatsvonden in Newfoundland en Labrador, introduceerden de Napoleontische en Anglo-Amerikaanse oorlogen dramatische veranderingen in de economie en de samenleving.
Gedurende drie eeuwen voorafgaand aan vijandelijkheden, dienden Newfoundland en Labrador als een seizoensverblijf voor Europese vissers die zich bezighielden met de trans-atlantische migratie visserij.
Elk voorjaar kwamen er ladingen vissers aan, brachten een paar maanden door met de kabeljauw vangst door en vertrokken vervolgens in de herfst weer naar Europa.
Frankrijk domineerde de industrie in de 16e en 17e eeuw voordat het een overweldigend Brits streven werd in de 17e eeuw.
Zoals de 18e eeuw voort ging, nam de bevolking van het eiland het hele jaar door langzaam toe en nam ook deel aan de visserij, echter was het niet in dezelfde mate als bij de migrerende vissers.

Dit keerde uiteindelijk terug tijdens de Napoleontische oorlogen, toen de bewoner populatie zich in een ongekend tempo uitbreidde, terwijl de migratie visserij snel kromp. Deze veranderingen werden mede ingegeven door de gevaarlijke en vluchtige aard van de maritieme handel tijdens de oorlogen, naast de enorme vijandelijke druk die op Britse zeemachten werden uitgeoefend
Engeland erkende dat zijn vissers kwetsbaar waren voor vijandelijke aanvallen tijdens het oversteken van de Atlantische Oceaan en het aantal mannen en vaartuigen dat het elk jaar naar Newfoundland en Labrador stuurde, werd terug geschroefd.
Het wilde ook de strijdkrachten versterken door bekwame zeelieden uit de migratie visserij naar de Royal Navy te halen, die groeide van ongeveer 20.000 man vůůr de oorlogen tot ongeveer 140.000 in 1810.
Omgekeerd nam het aantal Britse schepen in de trans-Atlantische visserij af van ongeveer 300 in 1792 tot minder dan 50 in 1817 en tot 15 in 1823.
Tegelijkertijd namen de permanente populatie van Newfoundland en Labrador gestaag toe tijdens de oorlogen , toen immigranten aankwamen om zowel een dienstbetrekking bij de Britse strijdkrachten te voorkomen, als deel te nemen aan de groeiende binnenlandse visserij van de kolonie.
Engeland's praktijk in de oorlogstijd was om met geweld mensen te grijpen of "imponeren" om ze  dienstbaar te maken  in haar marine.
Anders dan elders in het Britse rijk, waren vissers die in Newfoundland en Labrador werkten vrijgesteld van militaire dienst. Dit maakte de kolonie tot een aantrekkelijk toevluchtsoord voor personen die militaire dienst en de gevaarlijke trans-Alantische migratie visserij wilden vermijden.

Winst in oorlogstijd

Daar de binnenlandse visserij groeide en economisch succes boekte, trok het extra immigranten naar Newfoundland en Labrador.
Hoewel eerder een minder belangrijke onderneming, ervoer, dat de ingezette visserij heel wat welvaart tijdens de oorlogsjaren had, daar de concurrerende naties  zich terug trokken uit de vishandel.
Zowel Frankrijk als Engeland , proberen elkaar te verzwakken door hun handel en de commercie met buitenlandse naties te verstoren.
In november 1806 verbood Napoleon alle bondgenoten en veroveraars voor Frankrijk, om deel te nemen aan de handel met Groot-BrittanniŽ.
Als reactie hierop ging de Britse marine in de aanval en bracht alle schepen met bestemming Frankrijk op.. 
De aanvallen op Amerikaanse schepen hebben de Verenigde Staten, een neutraal land, ertoe aangezet om alle handelsactiviteiten met buitenlandse landen in 1807 op te schorten, inclusief de omvangrijke export van gezouten vis naar de Europese havens.

Terwijl de hoofd concurrenten van Newfoundland en Labrador zich terugtrokken uit de gezouten vis, bloeide hun eigen visserij. De kolonie verwierf een bijna exclusief monopolie op de verkoop van de gezouten vis aan belangrijke internationale havens, waaronder die in Spanje, Portugal en het Britse West-IndiŽ, en de export van gezouten vis steeg gestaag van 625.519 quintals * in 1805 tot 1.182.661 in 1815. Tegen die tijd produceerde  de bewoners / visserlui  bijna alle vis, die Newfoundland en Labrador overzee exporteerden.
Tegelijkertijd veroorzaakte de vraag in oorlogstijd naar gezouten vis de prijzen tussen 1805 en 1813 stijgen, wat resulteerde in hogere lonen voor ingezeten vissers - fileerder ,
Bijvoorbeeld zagen zij hun inkomen stijgen van ongeveer £ 30 per seizoen  voor de oorlog tot wel £ 140 in 1814.
De zeehondenindustrie kwam ook naar voren als een nieuwe bron van inkomsten voor de bewoners in de lente en de late winter, waardoor ze de inkomsten van de zomervisserij konden aanvullen.

De commerciŽle welvaart en hoge lonen trokken een groeiend aantal migranten naar Newfoundland en Labrador, en de permanente bevolking verdubbelde bijna van 21.975 in 1805 tot 40.568 in 1815.
Hoewel de invoer van voedsel in de kolonie niet altijd voldoende was om de stijgende bevolking, de hoge lonen en de bloeiende visserij te ondersteunen, resulteerde in hogere levensstandaarden dan ooit tevoren. De handels activiteiten  opereerden steeds meer vanuit Newfoundland en Labrador in plaats van het Britse West Country, waardoor meer van het geld in de kolonie kon worden uitgegeven.

Economische welvaart en bevolkingsgroei zorgden voor sociale en politieke veranderingen. De kolonie verwierf de eerste krant in 1807, een vrijwillige brandweer in 1811, en een politiemacht in 1812.
Advocaten voor politieke hervormingen werden na 1811 steeds actiever en hun inspanningen werden uiteindelijk gedaan in 1832.\
St. John's kwam op als een administratief en militair centrum, waar nieuwe kansen op werk bestond ​​voor ambachtslieden, detailhandelaren en een verscheidenheid aan andere werknemers.
De handelsactiviteit nam gestaag toe bij de veilige en relatief grote haven van de stad, terwijl de bevolking in 1813 van ongeveer 5000 in 1805 naar 10.000 verdween.

wordt vervolgd
« Laatste verandering: 27-12-2018, 07:46:30 door vreemdeling » Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #962 Gepost op: 27-12-2018, 07:45:45 »

Vervolg

Naoorlogse depressie.

Ondanks een grote economische welvaart, zijn Newfoundland en Labrador bezweken in een depressie die in 1815 toen eenmaal de vrede was hersteld.
Frankrijk, Amerika, Noorwegen en andere landen traden weer toe in de gezouten vis handel en onderhandelden met Newfoundland en Labrador voor waardevolle markten en hulpbronnen.
De prijzen voor de gezouten vis daalden naar vooroorlogse niveaus en veel landen introduceerden andere heffingen of belastingen op de invoer van buitenlandse vis en andere producten, waardoor de dalende winsten van Newfoundland en Labrador verder verminderden.
Moeilijkheden dwongen sommige handelsfirma's om te sluiten en de werkloosheid nam snel toe.

Een reeks strenge winters tussen 1815 en 1817 maakte de leefomstandigheden erger voor bewoners, terwijl branden in St. John's in de winter van 1817 duizenden inwoner dakloos maakten,
Dat voorjaar hielden  de gevaarlijke ijs condities  de plaatselijke  zeehonden schepen aan de wal en .
elimineerde een broodnodige bron van inkomsten voor de reeds behoeftige gezinnen.
Wijdverbreide armoede, honger en lijden ontwaarde in een openbare ontevredenheid en het plunderen van sommige winkels.

Het volgende jaar keerde Newfoundland en Labrador terug naar een gezonde financiŽle basis.
De zeehondenjacht was een succes, de lokale kabeljauwvisserij breidde zich uit naar de kustwateren van Labrador en de internationale markten waren over het algemeen gezond.
Hoewel de kolonie nooit hetzelfde niveau van winst genoot, als tijdens de oorlogen. was het redelijk consistent voor zijn gezouten vis handel  in BraziliŽ, de West-IndiŽ en in de Zuid-Europese havens van Spanje, Portugal en ItaliŽ
Tegen het einde van de oorlogen, was de binnenlandse visserij van Newfoundland en Labrador stevig verankerd en zou de economie, de kolonie voor de rest  van de eeuw besturen

quintal    oude gewicht maat voor 100 Engelse ( gewicht )ponden.
Frankrijk had een zelfde  gewicht maat voor de gezouten vis van de banken.

Einde
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #963 Gepost op: 28-12-2018, 08:51:52 »

Kabeljauwvisserij uit de 19e eeuw                                                                                   

Gedurende de negentiende eeuw was de kabeljauwvisserij  een steunpilaar van de economie van Newfoundland en Labrador.\
Het bestond uit drie takken:
Een kustvisserij voor de kust van het eiland, een Labrador-visserij en een offshore-bankvisserij. Hiervan was de kustvisserij zowel de oudste als de grootste, met wortels in een Engelse  migratie visserij die terug ging tot de jaren 1500.
Overbevissing van kabeljauw tijdens de jaren rond 1800,  heeft de kustvisserij echter doen afnemen. Om de export te handhaven, introduceerde het land efficiŽnter vistuig en breidde het zijn inspanningen uit in wateren langs de kust van Labrador en op de Grand Banks.

Kustvisserij

De Napoleontische en de Anglo-Amerikaanse oorlogen in het begin van de negentiende eeuw, hielpen de kustvisserij in Newfoundland en Labrador om te zetten in een vaste, in plaats van migrerende industrie.
Toen de Franse en Amerikaanse visserij tussen 1804 en 1815 afnamen, werden Newfoundland en Labrador-kabeljauw waardevoller op de internationale markt. Dit heeft ertoe geleid dat veel meer Engelse en Ierse vissers zich permanent op het eiland vestigden, in plaats van er elke zomer naartoe te reizen om er te gaan vissen. De meeste van deze mannen en vrouwen vestigden nederzettingen langs de noordoostkust van Newfoundland en het schiereiland Avalon, en sommigen migreerden ook elk jaar naar het eiland  Franse kust, om kabeljauw in deze wateren te vangen, terwijl vijandelijkheden de Franse visserij-inspanning daar verstoorden.

De kustvisserij was een seizoensgebonden, familie gebaseerd bedrijf.
Vissers, meestal mannen, verlieten hun huizen elke ochtend vroeg om te roeien of te zeilen, in kleine bootjes, naar de nabijgelegen visgronden.
De meesten visten op kabeljauw met handlijnen - een vislijn met een haak aan ťťn uiteinde.
De vissers aasden de haken met inktvis of lodde, lieten hem in het water zakken en bewogen de vislijn  op en neer, om de kabeljauw aan te trekken.

Wanneer de de mannen naar huis terugkeerden, hielp het hele gezin mee om de vangst te verzorgen. Moeders, echtgenotes, dochters en zonen hielpen de kop van de kabeljauw te verwijderen, de graten en de ingewanden te verwijderen voordat de vis gezouten werd en op houten stellingen te drogen werd gelegd in de zon.
Het droogproces kon weken duren en het gezin moest het product naar binnen brengen wanneer het ging regenen..
De vissers ruilden hun gezouten kabeljauw met handelaren, om hiermee te kunnen betalen voor spullen en voorraden die ze eerder op krediet hadden verkregen..
.
De toename van de oorlog in het begin van de 19e eeuw, resulteerde in een bijna verdubbeling van de bevolking van Newfoundland en Labrador, die in 1805 van 21.975  tot 40.568 inwoners in  1815 was gestegen.
De vis export van de kolonie nam dienovereenkomstig toe en steeg van 625.519 kwintaal (1 quintal = 50,8 kilogram) tot bijna 1,2 miljoen in dezelfde periode
Toen de vijandelijkheden eindigden, daalde de prijs van kabeljauw echter dramatisch en moesten de plaatselijke vissers hun vangsten verhogen of de deelname  in de zeehondenvisserij verhogen, om de dalende inkomens te compenseren en de export te handhaven.

Omdat de bevolking groei echter grotere hoeveelheden vis gevangen had, legde het een toenemende druk op de lokale kabeljauwbestanden.
Dit was duidelijk in de gezouten vist export van de kolonie - hoewel er meer mensen aan het vissen waren, fluctueerde de export van de kolonie gedurende de jaren 1800 in plaats van dienovereenkomstig te stijgen. Kabeljauw werd schaars in gebieden waar mensen het langst hadden gevist, zoals in Conception, Trinity en Bonavista Bays. Om dit te compenseren, hebben sommige vissers efficiŽntere vistuigen gebruikt, waaronder kabel zegens (grote netten die de vissers vanuit hun boot sleepten om een hele school kabeljauw te omsluiten), trawllijnen (honderden haken met aas aan lange vislijnen), kieuwnetten (grote netten die gebruikt werden om vis te verstrikken) en kabeljauw fuiken (grote, doosvormige stationaire netten die, eenmaal vastgezet in het water, zonder toezicht visten).

Sommige vissers verhoogden ook hun inspanningen per gebied, waarbij ze van de visgronden binnen de grote baaien van het eiland , naar die op buitenste landtong gebieden zich verplaatsten.. Deze buitenste kustvisserij vereiste grotere schepen, zoals hefboten of bulleys (kleine met schoener getuigde schepen van 25 tot 30 voet lang en met een gewicht tussen vijf en 20 ton). De grotere schepen en nieuwere uitrusting waren echter duur en de meerderheid van vissers konden zich dit niet veroorloven om ze te gebruiken. Vissers die de nieuwe uitrusting wel gebruikten, hadden grotere hoeveelheden vis in minder tijd gevangen dan de traditionele haak-en-lijn methoden en creŽerden meer intense concurrentie op de visgronden.

Toen de nieuwe apparatuur zich halverwege de negentiende eeuw meer verspreidde, begonnen veel kustvissers te protesteren tegen het gebruik ervan. Sommigen voerden aan dat de uitrusting te weinig vissen achterliet voor de handliners, die noch konden concurreren met, noch de opdringerige uitrustingen  konden veroorloven; anderen vreesden dat de nieuwe technologieŽn de kabeljauwbestanden aan de kusten zouden uitputten.
De laksheid van de regering verergerde de onvrede van de beoefenaars van de handmatige kabeljauw vangsten per beug en een gefrustreerde enkeling begon de zegens en andere uitrustingen te saboteren.
Uiteindelijk moesten echter ook de andere vissers het vistuig uit noodzaak adopteren of, als ze het niet konden betalen, gaan werken voor diegenen die het wel hadden geadopteerd, in het besef dat er maar weinig banen beschikbaar waren op het eiland , buiten de visserij.,

De Labrador-visserij.

Na de depressie van na 1815 begonnen steeds meer vissers van Newfoundland naar Labrador te migreren om daar ook te gaan vissen.
De Labrador-visserij diende twee doelen: het bood een mogelijkheid om in het laagseizoen schepen  ​​te gebruiken voor de zeehonden vangst en andere vissers  toe te laten in de baaien,waar de kabeljauw bestanden uitgeput waren, om nog steeds de kost te verdienen.
Echter alleen de vissers die schoeners, jack-boten of bulleys ter beschikking hadden, konden echter naar het noorden reizen en degenen die dat wel wilden doen, moesten vaak weken of zelfs maanden van huis verlaten, daar doorbrengen.
Dientengevolge brachten sommige vissers hun families mee; dat kwam zowel voor het bedrijf ten goede ,als ook, om de vangst te helpen verzorgen.
.
De Labrador-visserij bestond uit twee groepen: stationeerders en drijvers.
Eilandbewoners die zich aan wal vestigden en elke dag in kleine boten visten, stonden bekend als ďblijvers , terwijl ďĒ ďdrijvers ď aan boord van hun schepen woonden en langs de kust van Labrador zich verplaatsten, vaak verder naar het noorden,  dan de ďblijvers ď. De ďdrijvers ďzette hun vis in het zout en brachten het terug naar Newfoundland aan het eind van elk seizoen om vervolgens daar te worden gedroogd, terwijl ďblijvers ď, hun vis aan het wal inzouten en verzorgden kort na het vangen.
Beide methoden hadden hun nadelen.
Het vochtige weer van Labrador resulteerde vaak in een slechtere verzorging, terwijl de ďdrijvers ď het risico liepen hun vangst te beschadigen, tijdens de lange reis naar huis.

Tegen het midden van de jaren 1860 produceerde de kabeljauwvisserij aan de zuidkust van Labrador slechts kleine hoeveelheden vis.
Om dit te compenseren, begonnen sommige vissers efficiŽntere uitrusting te gebruiken, met name kabeljauw fuiken, terwijl anderen zich verder noordwaarts verplaatsten, om nieuwe visgronden te vinden.
De noordwaartse uitbreiding, in combinatie met het gebruik van nieuwe apparatuur, leidde enige tijd tot grotere vangsten en stelde de kolonie in staat haar exporten te handhaven of te vergroten. Sommige historici beweren dat dit patroon een ecologische onevenwichtigheid maskeerde tussen de vissers en de kabeljauw - toen de ontdekking van nieuwe visgronden de export versterkte, werd het minder duidelijk dat oudere gronden overmatig waren geŽxploiteerd  (Cadigan en Hutchings).
De Labrador-visserij raakte in de jaren twintig in ernstige mate in verval en verdween uiteindelijk helemaal.

Wordt vervolgd
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #964 Gepost op: 28-12-2018, 08:53:09 »

Vervolg

De banken visserij

Terwijl de Labrador en de kustvisserij in de jaren 1800 afnamen, moedigde de overheid van Newfoundland en Labrador vissers aan om naar de Grand Banks te reizen door ze een subsidie aan te bieden.
Tegen het midden van de jaren 1870 arriveerden vissers op de banken in houten schoeners, zeehonden jagers en andere schepen met een gewicht tussen de 20 en 250 ton. De banken visserij liep meestal van de maand Maart tot de maand Oktober, maar de visschema's konden per gemeenschap verschillen.
Vissers die op de noordoostkust van het eiland wonen, moesten bijvoorbeeld vaak wachten tot de maand April of de maand Mei om te vertrekken vanwege de ijsvorming op het water.
De schepen maakten elk seizoen drie of vier reizen naar de banken en bleven daar weken lang alvorens zij naar huis terugkeerden.

Na aankomst op de banken verankerde de bemanning hun boten op een gunstige locatie en lieten zij hun dories in het water.
Deze kleine bootjes hadden  twee of drie bemanningsleden aan boord, die op kabeljauw visten met handlijnen, jiggers of trawllijnen (ook wel bultows genoemd).
De vissers verlieten elke ochtend het grotere moederschip en roeiden naar verschillende visgronden en keerden verscheidene keren per dag naar het moederschip om hun vangst te lossen . Ze hadden ook hun gevangen vis al gestript, gefileerd  en gezouten.

Vissers die zich bezighielden met de banken visserij,  hadden te maken met een aantal gevaren. Stormen en zwaar weer bedreigden de schoeners en andere bankschepen, terwijl dek-bemanningsleden van de dories dreigden overvaren te worden of  zoek te raken, in mist of stormen.
Grote oceaan lijners bezochten ook de banken en konden onopzettelijk kapseizen of op de dories en de moederschepen invaren bij mistig weer..
 De woon accommodatie aan boord van de bank schepen, waren vaak krap en  gewonde of zieke bemanningsleden moesten meestal wachten tot ze in de haven aankwamen om de juiste medische zorg te ontvangen.

De offshore-visserij was winstgevend in de jaren 1880 en bereikte zijn hoogtepunt in 1889, toen 4.401 Newfoundlandse en Labrador-vissers meer dan 12 miljoen kilo kabeljauw hadden gevangen De industrie viel in verval in de jaren 1890 en de aanvoer bleef afnemen.
Tegen 1920 waren veel vissers gemeenschappen gestopt met de deelname aan de banken visserij.

Einde
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #965 Gepost op: 29-12-2018, 10:05:21 »


De Labrador-visserij.                                                                                                   

Na de depressie van na 1815 begonnen steeds meer vissers van Newfoundland naar Labrador te migreren om daar ook te gaan vissen.
De Labrador-visserij diende twee doelen: het bood een mogelijkheid om in het laagseizoen schepen  ​​te gebruiken voor de zeehonden vangst en andere vissers  toe te laten in de baaien,waar de kabeljauw bestanden uitgeput waren, om nog steeds de kost te verdienen.
Echter alleen de vissers die schoeners, jack-boten of bulleys ter beschikking hadden, konden echter naar het noorden reizen en degenen die dat wel wilden doen, moesten vaak weken of zelfs maanden van huis verlaten, daar doorbrengen.
Dientengevolge brachten sommige vissers hun families mee; dat kwam zowel voor het bedrijf ten goede ,als ook, om de vangst te helpen verzorgen.
.
De Labrador-visserij bestond uit twee groepen: stationeerders en drijvers.
Eilandbewoners die zich aan wal vestigden en elke dag in kleine boten visten, stonden bekend als ďblijvers , terwijl ďĒ ďdrijvers ď aan boord van hun schepen woonden en langs de kust van Labrador zich verplaatsten, vaak verder naar het noorden,  dan de ďblijvers ď. De ďdrijvers ďzette hun vis in het zout en brachten het terug naar Newfoundland aan het eind van elk seizoen om vervolgens daar te worden gedroogd, terwijl ďblijvers ď, hun vis aan het wal inzouten en verzorgden kort na het vangen.
Beide methoden hadden hun nadelen.
Het vochtige weer van Labrador resulteerde vaak in een slechtere verzorging, terwijl de ďdrijvers ď het risico liepen hun vangst te beschadigen, tijdens de lange reis naar huis.

Tegen het midden van de jaren 1860 produceerde de kabeljauwvisserij aan de zuidkust van Labrador slechts kleine hoeveelheden vis.
Om dit te compenseren, begonnen sommige vissers efficiŽntere uitrusting te gebruiken, met name kabeljauw fuiken, terwijl anderen zich verder noordwaarts verplaatsten, om nieuwe visgronden te vinden.
De noordwaartse uitbreiding, in combinatie met het gebruik van nieuwe apparatuur, leidde enige tijd tot grotere vangsten en stelde de kolonie in staat haar exporten te handhaven of te vergroten. Sommige historici beweren dat dit patroon een ecologische onevenwichtigheid maskeerde tussen de vissers en de kabeljauw - toen de ontdekking van nieuwe visgronden de export versterkte, werd het minder duidelijk dat oudere gronden overmatig waren geŽxploiteerd  (Cadigan en Hutchings).
De Labrador-visserij raakte in de jaren twintig in ernstige mate in verval en verdween uiteindelijk helemaal.

De banken visserij

Terwijl de Labrador en de kustvisserij in de jaren 1800 afnamen, moedigde de overheid van Newfoundland en Labrador vissers aan om naar de Grand Banks te reizen door ze een subsidie aan te bieden.
Tegen het midden van de jaren 1870 arriveerden vissers op de banken in houten schoeners, zeehonden jagers en andere schepen met een gewicht tussen de 20 en 250 ton. De banken visserij liep meestal van de maand Maart tot de maand Oktober, maar de visschema's konden per gemeenschap verschillen.
Vissers die op de noordoostkust van het eiland wonen, moesten bijvoorbeeld vaak wachten tot de maand April of de maand Mei om te vertrekken vanwege de ijsvorming op het water.
De schepen maakten elk seizoen drie of vier reizen naar de banken en bleven daar weken lang alvorens zij naar huis terugkeerden.

Na aankomst op de banken verankerde de bemanning hun boten op een gunstige locatie en lieten zij hun dories in het water.
Deze kleine bootjes hadden  twee of drie bemanningsleden aan boord, die op kabeljauw visten met handlijnen, jiggers of trawllijnen (ook wel bultows genoemd).
De vissers verlieten elke ochtend het grotere moederschip en roeiden naar verschillende visgronden en keerden verscheidene keren per dag naar het moederschip om hun vangst te lossen . Ze hadden ook hun gevangen vis al gestript, gefileerd  en gezouten.

Vissers die zich bezighielden met de banken visserij,  hadden te maken met een aantal gevaren. Stormen en zwaar weer bedreigden de schoeners en andere bankschepen, terwijl dek-bemanningsleden van de dories dreigden overvaren te worden of  zoek te raken, in mist of stormen.
Grote oceaan lijners bezochten ook de banken en konden onopzettelijk kapseizen of op de dories en de moederschepen invaren bij mistig weer..
 De woon accommodatie aan boord van de bank schepen, waren vaak krap en  gewonde of zieke bemanningsleden moesten meestal wachten tot ze in de haven aankwamen om de juiste medische zorg te ontvangen.

De offshore-visserij was winstgevend in de jaren 1880 en bereikte zijn hoogtepunt in 1889, toen 4.401 Newfoundlandse en Labrador-vissers meer dan 12 miljoen kilo kabeljauw hadden gevangen De industrie viel in verval in de jaren 1890 en de aanvoer bleef afnemen.
Tegen 1920 waren veel vissers gemeenschappen gestopt met de deelname aan de banken visserij.

Einde
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #966 Gepost op: 30-12-2018, 09:11:23 »

Het  trucage systeem                                                                                                    7885

De nederzettingen economie van Newfoundland en Labrador hing niet voor een groot deel van de negentiende eeuw af van contant geld, maar van koop credit. Elke herfst verhandelden vissers hun jaarlijkse vangst van gezouten-kabeljauw aan de  lokale kooplieden, voor kleding, voedsel, vistuig en andere benodigdheden uit hun winkels.
De vissers ontvingen deze goederen vaak eerder in het jaar op krediet, maar wisten niet de prijs waartegen ze de artikelen kochten.
De handelaren stelden de prijs  vast voor de goederen die aan het einde van het visseizoen op krediet werden gekocht, waarbij ze de prijzen van goederen in evenwicht brachten met de prijzen die handelaars kregen voor de vis op de internationale markten.
Zulke prijsmanipulaties maximaliseerden de mogelijkheid voor handelaars om te profiteren van de vishandel, maar lieten hun klanten het vooruitzicht om er eenvoudigweg elk seizoen er mee te stoppen of zich zelfs dieper in de schulden te steken.

Bekend als het 'trucage'- of' credit'-systeem, hadden de prijsmanipulaties van deze specifieke kasloze ruil voordelen en nadelen voor alle betrokken partijen. Koop credit heeft vissers geholpen om slechte visseizoenen te weerstaan  en bood hen goederen aan die ze lokaal niet konden produceren, zoals melasse, thee en spijkers. Veel vissers konden echter niet genoeg kabeljauw vangen om hun krediet af te betalen en soms vielen ze elk jaar in grotere schulden. Sommige handelaren hebben ook vissers uitgebuit door teveel te laten betalen voor de geleverde goederen en te weinig te betalen voor vis.
De handelaren hadden ondertussen een gegarandeerde klantenkring door het vrachtwagensysteem, maar moesten eventuele verliezen opvangen wanneer de kabeljauw visserij tegen viel of wanneer vissers geen schulden betaalden.

Het trucage systeem ontstond in Newfoundland en Labrador in de vroege negentiende eeuw, toen een binnenlandse visserij de Engelse migratie visserij verving.
Het was niet uniek voor de kolonie en bestond bijvoorbeeld al in delen van Groot-BrittanniŽ sinds minstens de vijftiende eeuw.
Op krediet gebaseerde economieŽn verschenen het meest in de landelijke mijnbouw, de visserij, de landbouw en de houtkap gemeenschappen, waar contant geld schaars was en waar slechts een zeer beperkte variŽteit aan lokaal geproduceerde goederen bestond, om aan de behoeften van de bewoners te voldoen

Vissers en het trucage systeem

Elk voorjaar ontvingen de Newfoundland- en Labrador-vissers - waaronder de kustvissers, de Labrador- en banken vissers, evenals de boeren, hun werklui en kleinschalige onafhankelijke vissers - bevoorrading van een lokale handelaar om hun boten geschikt te maken voor de zomervisserij en bevoorrading voor hun gezinnen in de komende maanden.

De handelaar leverde deze goederen op krediet en registreerde hoeveel elke visser verschuldigd was.
In ruil daarvoor brachten vissers en hun gezinnen de zomer door met het vangen en het zouten van kabeljauw, die ze in de herfst aan hun handelaars overhandigden als betaling. Een ďschatter ď beoordeelde vervolgens de vangst, om te bepalen hoeveel het waard was en hoeveel de handelaar moest aftrekken van de schuld van elke visser.
Met krediet achtergelaten vissers zouden meer voorraden kunnen krijgen om de winter door te komen, terwijl die met schulden alleen wintergoederen zouden kunnen ontvangen naar goeddunken van de handelaar. Degenen die geen bijkomend krediet ontvingen, moesten vaak overheidssteun zoeken of hulp zoeken bij een vereniging van goede doelen.
Hoeveel geld de kabeljauw kon opleveren, veranderde echter vaak en was afhankelijk van de internationale vraag, de beschikbaarheid van kabeljauw op de markt en een aantal andere factoren. Als gevolg hiervan wisten vissers zelden hoeveel de vangsten  waard zouden zijn voordat ze aan handelaren zouden worden overgedragen.
De situatie werd gecompliceerd door de manier waarop kabeljauw werd ingedeeld. DeĒschatters ď die bepaalden hoeveel de vis waard was, stonden op de loonlijsten van de handelaren en het was daarom in hun belang om hun werkgevers de laagst mogelijke prijs te bieden. Sommige vissers vonden dat de ďschatters ďopzettelijk hun vis ondergewaardeerd hadden.

Handelaren bepaalden ook hoeveel ze moesten vragen voor alle benodigdheden die ze voor zeevis verhandelden.
Dit droeg bij tot de bestaande spanningen, omdat veel vissers vermoedden dat handelaren teveel rekenden voor hun eigen voorraden terwijl ze tegelijkertijd een te lage prijs voor de kabeljauw betaalden.
Hoewel de lokale pers en minstens ťťn politicus Ė de conservatieve James Winter - aan het eind van de negentiende eeuw berichtten, dat handelaren hun voorraden ongeveer 40 procent boven hun contante waarde taxeerden, is het onduidelijk hoe nauwkeurig deze schatting was.

Vissers die geloofden dat ze oneerlijk werden behandeld, waren vaak niet in staat om met een andere leverancier over een betere regeling te onderhandelen, omdat de meeste gemeenschappen door ťťn handelaar werden bediend.
Als meer dan ťťn handelaar in een gemeenschap werkte, stemden ze meestal elk seizoen in met een gemeenschappelijke prijs voor de vis.
Ontevreden vissers zouden echter de kooplieden voor het gerecht kunnen dagen als zij dat zouden willen en dergelijke loongeschillen waren gebruikelijk in de negentiende eeuw.

Handelaren en het Trucage Systeem

Het verdienen van winst onder het trucage systeem was moeilijk voor handelaren evenals voor de vissers. Dit was grotendeels te wijten aan de onzekere aard van de visserij - enkele jaren was de kabeljauw overvloedig, andere keren waren ze schaars.
Tijdens de slechte jaren hielpen handelaren vaak vissers, door hun krediet overmatig te vergroten. Ze compenseerden tijdens de goede jaren door de prijs te markeren van goederen die ze verhandelden voor vis. Dit hielp ook handelaren om onbetaalde schulden te absorberen en de kosten van marketing en verzending van vis naar internationale kopers te dekken.

Hoewel sommige handelaren het systeem misbruikten, waren er ook vissers die de handelaar probeerden te bedriegen.
Sommigen gebruikten vistuig dat ze van een plaatselijke handelaar op krediet hadden gekregen om stiekem voor St. Pierre-kooplui te werken of aas aan Amerikaanse bankvissers te verkopen voor contant geld.
Anderen produceerden opzettelijk een laagwaardige remedie omdat ze vonden dat de handelaren hun loon zouden onderbieden, ongeacht de kwaliteit van de vis die ze verhandelden. 
Als gevolg hiervan werd het voor sommige handelaren moeilijk om hoge prijzen te krijgen voor hun vis op de markt.

Het trucage systeem creŽerde een complexe en vaak een gespannen relatie tussen de vissers en de handelaren.
Beiden waren van elkaar afhankelijk om de kost te verdienen, maar ieder  vermoedde vaak, dat de ander het systeem voor eigen gewin uitbuitte.
Hoewel het in de negentiende eeuw algemeen werd aangenomen dat het trucage systeem vissers gevangen hield in een cyclus van schulden en verstikkende gemeenschappen -economieŽn, verschafte handelaar ook krediet aan plattelandsbewoners ,een verscheidenheid aan middelen, waar ze anders geen toegang toe hadden; het hielp hen ook om slechte visseizoenen te weerstaan, op voorwaarde dat de handelaar  hun krediet niet beperkten.

Niettemin lag veel van de onderhandelingsmacht bij de handelaar onder het trucage systeem. Vissers waren afhankelijk van de waarde van hun vangst om voorraden te krijgen, maar wisten zelden hoeveel hun kabeljauw zou opleveren, in een fluctuerende internationale markt.
Ze hadden ook niet voldoende middelen om zichzelf te ondersteunen zonder de handelaars credit maar hoeveel ze precies verdienden, was afhankelijk van de berekeningen van de handelaar. Bovendien begonnen sommige handelaren het krediet tegen het midden van de 19e eeuw te beperken vanwege een dalende markt.
Dit dwong veel vissers om hulp van de regering te zoeken en wierp hen in diepere armoede.

Einde
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #967 Gepost op: 31-12-2018, 07:29:24 »

19de-eeuwse handel                                                                                                 
Gedurende de negentiende eeuw concentreerde de economie van Newfoundland en Labrador zich op het vermogen om goederen te exporteren naar buitenlandse kopers. Meer dan wat ook was het afhankelijk van de verkoop van lokaal geproduceerde gezouten kabeljauw in Zuid-Europa, BraziliŽ en West-IndiŽ.
Zeehondenproducten werden in de eerste decennia van de jaren 1800 belangrijker, maar namen snel af na 1870 toen de voorraden op waren. De mijnindustrie groeide ook tegen het einde van de 19e eeuw en de kolonie begon met de export van koper, ijzererts en andere mineralen. De impact van deze ontwikkelingen op de totale handel was echter onbeduidend in vergelijking met de gezouten vis visserij, die tegen het eind van de eeuw 70 procent van de export van de kolonie uitmaakte.
De Gezouten Vis Handel.
Vissers uit Newfoundland en Labrador produceerden verschillende soorten gezouten vis die in de 19e eeuw in een breed scala van markten konden worden verkocht. De kustvissers van het eiland produceerden de hoogste kwaliteit verzorging, omdat ze vlak bij hun woonplaats visten en de kabeljauw vrijwel onmiddellijk na het vangen konden drogen. Deze  licht gezouten, hard gedroogde product, stond bekend als kust vis en haalde  de hoogste prijs op de markt plaatsen. Er waren echter verschillende in kwaliteiten binnen deze categorie, afhankelijk van de grootte, het uiterlijk, het vochtgehalte en de algehele kwaliteit van het product. Handelaars huurden ďschatters ď in om de vangst van een visser te beoordelen en te bepalen, hoeveel het was.
De hoogste kwaliteit, bekend als verkoopbaar, was een dikke, gele of gouden vis die licht gezouten en niet te droog was. Dit product werd  in twee categorieŽn verdeeld: verkoopbare eerste klas, die van de hoogste kwaliteit was, en de verkoopbare  nummer twee. De op ťťn na beste vis klasse, bekend als Madeira, was dunner dan verhandelbaar en van mindere kwaliteit. Dit werd gevolgd door West-India, de laagste commerciŽle kwaliteit van de gezouten vis. Als een koper echter er niet mee akkoord ging met de kwalificatie,  moest hij of zij  van kwaliteit cijfer  veranderen,voordat het product werd gekocht. Een handelsclassificatie kon daarom soms worden gedegradeerd, naar Madeira.
Vissers die elk jaar naar Labrador migreerden om daar kabeljauw te vangen, produceerden een andere soort gezouten vis die bekend stond als de Labrador behandeling. Dit product was vochtiger, zwaarder gezouten en in het algemeen minderwaardig aan de kustvis, grotendeels vanwege het vochtige weer van Labrador en de langere verwerkingstijd die nodig was om de vis terug te vervoeren naar het eiland..De ďschatters ď verdeelde deze remedie in twee klassen, afhankelijk van de kwaliteit: Labrador No. 1 en Labrador No. 2. klasse . De vissers van de banken produceerden ook verzorging  van verschillende kwaliteit, die de ďschatters ď classificeerden als Labrador of kustvis.
Nadat de vissers de kabeljauw hadden gevangen en verzorgd, was het aan de handelaars van de kolonie om het product aan de buitenlandse kopers te verkopen. De meesten hebben dit bereikt door agenten in te huren om rechtstreeks vanuit de verschillende markten in Zuid-Europa, BraziliŽ het, om het aan een geÔnteresseerde koper te verkopen of te verhandelen. Soms werd de gezouten vis ingewisseld voor geld en soms voor goederen die niet in Newfoundland en Labrador konden worden geproduceerd, zoals melasse of koffie.
De belangrijkste markten voor de Newfoundland en Labrador gezouten vis, bestonden in BraziliŽ, de West-Indische Oceaan en in de Zuid-Europese landen Spanje, Portugal, ItaliŽ en in mindere mate in Griekenland. Al deze gebieden hadden een warm klimaat, waardoor toegang tot een land goed bewaard was gebleven, maar toch betaalbare bron van  essentiŽle eiwitten was. Gezouten vis was geschikt op beide fronten. Bovendien bezat geen van deze regio's grote eigen visgronden, maar veel landen er van konden lokaal geproduceerde goederen verhandelen voor kabeljauw. De Europese landen produceerden zout, fruit, noten, wijn en andere goederen, BraziliŽ bood katoen en koffie aan, terwijl West-IndiŽ suiker, melasse en rum exporteerde naar Newfoundland en Labrador voor kabeljauw.
De kolonie was in staat om een zo'n breed scala aan markten aan te trekken, omdat het zoveel verschillende kwaliteiten van hetzelfde product produceerde. Goede kwaliteit vis verkocht goed in Europa, terwijl BraziliŽ de kabeljauw van de Madeira soort kocht, en West-IndiŽ de voorkeur gaf aan de laagste en meest goedkope soort gezouten vis. Spanje, Noord-ItaliŽ en Griekenland accepteerden ook Labrador no.1 en nr.2

Zeehonden Export
Hoewel de gezouten vis visserij in de negentiende eeuw verantwoordelijk was voor de overgrote meerderheid van de export van Newfoundland en Labrador, breidde de industrie zich niet uit gedurende die periode en bleef het exportniveau grotendeels hetzelfde. Dit is niet het geval met de zeehondenvisserij, die snel groeide in de eerste decennia van de jaren 1800 voordat ze in latere jaren ineen kromp.
De kolonie exporteerde de meeste zeehonden producten naar Groot-BrittanniŽ, waar veel vraag was naar zeehondenolie en leer. Vooruitgang in de verlichting aan het begin van de negentiende eeuw, plaatste vooral de vraag naar zee-olie en had een directe invloed op de groei van de sector. De brandstof kon worden gebruikt om huizen, kades, straatverlichting en zelfs vuurtorens te verlichten. Het product was ook nuttig bij het verzorgen of afwerken van leer, in de zeepbereiding en als een smeermiddel. Zeehonden leer groeide ook in populariteit in Groot-BrittanniŽ, waar het werd gebruikt voor  stoffering, handschoenen, laarzen, jassen, hoeden en andere items te maken.
Het belang van zeehonden producten nam af in de tweede helft van de 19e eeuw, toen zowel de komst van gasverlichting als de stijgende populariteit van aardolie als verlichting brandstof de vraag naar zeehondenolie verminderde. De industrie viel verder in verval na 1870 toen zeehonden populaties tekenen van uitputting vertoonden als gevolg van overexploitatie. Tegen het einde van de eeuw waren zeehondenproducten goed voor slechts ongeveer zeven procent van de export van Newfoundland en Labrador, een dramatische daling van 30 tot 40 procent in de eerste helft van de eeuw.
 Andere export
Naast de kabeljauw- en zeehondenproducten, had de zee Newfoundland en Labrador ook  voorzien van een verscheidenheid aan andere producten, maar veel minder significante, exportproducten. Deze omvatten zalm, kreeft, haring, lodde en inktvis, waarvan vele markten gevonden werden in Frankrijk, Canada, de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ. Hoewel winstgevend (bijvoorbeeld de export van haring bijvoorbeeld in de jaren 1890 bedroeg bijna $ 200.000 per jaar ), waren de effecten van deze producten op de exporthandel van Newfoundland en Labrador  verwaarloosbaar, in vergelijking met die van gezouten vis.
De mijnbouwindustrie groeide ook in balrangrijkheid, aan het einde van de negentiende eeuw. Een kopermijn opende in Tilt Cove in 1864 en bleef tot diep in de twintigste eeuw productief. De export bereikte een piek in waarde van $ 1.264.000 in 1877. Een ijzererts mijn begon in 1895 te werken op het eiland Bell Island  en bleek zelfs welvarender dan de kopermijn van Tilt Cove. Tegen 1900 was het ijzererts uit Bell Island goed voor ongeveer negen procent van de totale export van de kolonie, waarbij een groot deel van het product naar Nova Scotia werd verzonden. De export van hout groeide ook aan het einde van de negentiende eeuw, maar verdiende niet zo veel als de export van vis en mineralen uit de kolonie.
 Import
Newfoundland en Labrador beschikten over een zwakke agrarische basis, die in de negentiende eeuw slechts een kleine verscheidenheid aan goederen voor de lokale markten opleverde. Als gevolg hiervan vertrouwden koloniebewoners zwaar op de invoer van voedsel en andere consumentenproducten uit het buitenland. In de jaren 1600 arriveerden veel van deze goederen uit het Verenigd Koninkrijk en omvatten items als gezouten rundvlees en varkensvlees, erwten, hard brood, bier, vistuig, kookgerei, kaarsen en in mindere mate kaas, boter, azijn, sterke drank en andere luxe.
Naarmate de kolonie zich in de komende eeuwen ontwikkelde, begon het handel te drijven met andere landen. Tegen het einde van de 19e eeuw voerde het goederen in van uit Canada, New England, Zuid-Europa, BraziliŽ en de West-IndiŽrs, maar ook uit Groot-BrittanniŽ. Het grootste deel van deze invoer bestond uit voedselproducten, met veel invoer van landbouwproducten vanuit New England. Andere importproducten waren meubels, boeken, veren beddengoed, glaswerk, medicijnen en andere handelswaar. De kolonie betaalde soms in contanten voor deze invoer, maar op andere tijden handelden ze in gezouten of andere goederen.
De grote afhankelijkheid van Newfoundland en Labrado op de internationale  handel, maakte de economie echter kwetsbaar voor externe factoren, waarover het geen controle had.  Als de vraag naar kabeljauw daalde of als de invoerprijs toenam, dan zouden de financiŽn van de kolonie er dien overeenkomstig aan lijden. De verantwoordelijke regering erkende dit gevaar en deed pogingen om de economie van Newfoundland en Labrador in de late negentiende en vroege twintigste eeuw, te diversifiŽren in de mijnbouw, landbouw en bosbouw.
Einde
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #968 Gepost op: 01-01-2019, 09:21:36 »

Gezouten vis markten van de 19e eeuw,                                                                           
Periode  1793-1850

Vanaf de komst van Europeanen tot de 20e eeuw, werd Newfoundland vooral gewaardeerd om zijn rijke maritieme rijkdommen. Kabeljauw was de belangrijkste daarvan en was de belangrijkste vangst voor vissers tot het kabeljauw moratorium in 1992.
Vers ingevroren vis speelde in de provinciale economie vanaf de jaren vijftig een belangrijke economische rol, maar voordien was de productie van zoute vis, oftewel gezouten kabeljauw, de belangrijkste pijler van de visserij in Newfoundland.
Gezouten kabeljauw werd bijna uitsluitend geproduceerd voor export naar andere landen, en de afhankelijkheid van Newfoundland van buitenlandse markten, zowel voor de export van vis als voor invoer van voedsel, voorraden en industrieproducten, speelde een cruciale rol in zijn economie.
Het succes van de exporteurs van Newfoundland (en dus van de vissers waar van de producenten waren) was afhankelijk van de prijs van de vis op buitenlandse markten. De prijzen schommelden als gevolg van handelsrelaties, concurrentie van andere landen, de hoeveelheid en kwaliteit van de geproduceerde vis, marktvraag en andere factoren.
Van 1793 tot 1850, ondergingen de markten voor gezouten vis in Newfoundland veel veranderingen die het economische succes van de visserij en de economie van Newfoundland in het algemeen zouden bepalen. Vroege welvaart in deze periode ,veroorzaakt door oorlog,  werd getemperd door vrede en het verlies van de grote markt, Spanje.
 Tegen de jaren 1850 werd dit verlies echter meer dan gecompenseerd door andere markten.
1793-1815

De periode 1793-1815 was cruciaal voor de sociale en economische ontwikkeling van Newfoundland, en met name de visserij.
Groot-BrittanniŽ was bijna voortdurend in oorlog met Frankrijk, culminerend in de Napoleontische oorlogen van 1803-1815.
Van 1812-1814 was Groot-BrittanniŽ ook in oorlog met de Verenigde Staten.
Deze conflicten verstoorden de handel en de toegenomen vraag naar voedingsmiddelen, waardoor de prijs van gezouten vis hoog bleef.
Vanwege marine-blokkades, preferentiŽle tarieven en handelsovereenkomsten, genoten de exporteurs van Newfoundland tijdelijk van een bijna-monopolie op de Noord-Atlantische kabeljauwhandel.
De belangrijkste markten waren Spanje, Portugal (beide Britse bondgenoten) en het Britse West-IndiŽ.
De Spaanse markt was het belangrijkst - ongeveer 400.000 kwintalen (de standaardmaat van 112 pond vis, ook bekend als een honderdgewicht en afgekort cwt) ging in 1814 naar Spanje, bijna de helft van de productie van de gezouten vis visserij in Newfoundland dat jaar.
De prijzen waren hoog.
Een quintal werd verkocht voor ongeveer 13s 6d (13 shilling en 6 pence) in 1807 en in 1813 was de prijs gestegen naar 32s.
De productie verdubbelde bijna, van ongeveer 625.000 kwintaal per seizoen tot 1,100.000 kwintaal. De stijging van de visprijzen en de gevaren van reizen in oorlogstijd hebben ook bijgedragen aan de transformatie van de visserij in Newfoundland van een migratie visserij naar een kust visserij. Tussen 1805 en 1815 steeg de permanente populatie van Newfoundland van ongeveer 22.000 tot bijna 41.000.

De periode van 1815-1850
Met de komst van de vrede in 1815 verschenen er weer buitenlandse concurrenten en invoerheffingen begonnen de export van gezouten vissoorten in Newfoundland te beÔnvloeden.
Spanje beŽindigde de preferentiŽle tarieven op de Britse (en dus Newfoundland) goederen in 1814. De tarieven op Newfoundlandse zeedieren stegen snel,  om de tarieven te evenaren die werden toegepast op vis uit concurrerende landen zoals Noorwegen en de Verenigde Staten.
Het resultaat was een aanzienlijke daling van de export van de Newfoundland naar de Spaanse markt.
In de jaren 1820 kocht Spanje slechts ongeveer 80.000 kwintalen van de Newfoundlandse-gezouten vissoorten per jaar, vergeleken met ongeveer 400.000 kwintalen in 1814.
De uitvoer herstelde enigszins in termen van volume tegen het einde van 1840 - 291.000 kwintalen in 1848 en 230.611 in 1849 - maar in relatieve termen , vertegenwoordigde dit respectabel slechts 32 procent en 20 procent van de totale export van gezouten vissoorten in Newfoundland.
In 1814 was Spanje goed voor ongeveer 50 procent van de export van Newfoundland. Marktwinsten in Portugal en ItaliŽ droegen er echter toe  bij aan het compenseren van het verlies van Spaanse markten.
Newfoundland had altijd gezouten vis verkocht aan Portugal, maar deze markt werd belangrijker na 1810, toen een nieuwe handelsovereenkomst met Groot-BrittanniŽ, die  Newfoundlands gezouten  vis toestond om een ​​tarief van 15 procent in te voeren, vergeleken met 30 procent voor concurrerende landen.
Newfoundland exporteerde jaarlijks gemiddeld 300.000 kwintalen gezouten vis naar Portugal in de jaren 1810.
Gegevens zijn schaars voor de volgende decennia, maar historicus Shannon Ryan schat dat de export op dat niveau bleef,  door de jaren 1820 en 1830, en mogelijk 400.000 kwintaal per jaar of meer bereikte.
Er zijn aanwijzingen dat Portugal in 1837 de helft van de export van de gezouten visserij uit Newfoundland heeft geconsumeerd.
Nadien had Newfoundlandse vis echter geen preferentieel tarief meer en de Portugese overheid begon haar eigen vissers aan te moedigen om bij de kabeljauw visserij te worden betrokken.
De uitvoer van gezouten vis door Newfoundland naar Portugal is daarom na 1838 enigszins afgenomen, maar het bleef een belangrijke markt.
Markten in ItaliŽ, die op dit moment niet verenigd waren en uit verschillende stadstaten bestonden, werden ook belangrijk, met name Leghorn (Livorno), Napels en Genua.
Van 1814-1828 kochten de Italiaanse markten jaarlijks ongeveer 170.000 kwintaal gezouten vis.
De handel daalde in de jaren 1830, maar herstelde aanzienlijk in 1860.
De tarieven waren gunstig voor de export van de gezouten visserij in Newfoundland en ten minste ťťn Italiaanse stad (Leghorn) ontwikkelde een voorkeur voor door Labrador gezouten  vis.
BraziliŽ ontwikkelde zich ook tot een belangrijke markt.
Zendingen begonnen pas in 1808, toen BraziliŽ nog steeds een Portugese kolonie was.
Gedurende ongeveer tien jaar waren de verkopen laag.
De uitvoer nam echter aanzienlijk toe na 1819, eerst geholpen door het preferentiŽle tarief van Portugal en na 1825 door een vergelijkbare tariefovereenkomst met het toen ter tijd onafhankelijke BraziliŽ.
Gedurende de periode 1824-1833 varieerden de ladingen tussen 32.000 en 85.000 kwintalen.
De preferentiŽle tariefovereenkomst liep in 1844 af, maar BraziliŽ bleef een vitale markt voor de export van Newfoundland.
Concurrenten zoals Noorwegen en de Verenigde Staten waren niet in staat of niet bereid om de Braziliaanse markt te bevoorraden, en Newfoundland was in staat om de kleine, zeer droge remedie van de vis te produceren, die Brazilianen verkozen.
De laatste grote markt voor Newfoundlandse-gezouten vis in die tijd was de West-IndiŽ.
Hoewel het Franse en Spaanse West-IndiŽ, en de Nederlandse en Deense Caribische bezittingen markten waren voor Newfoundlandse-gezouten vis, waren het de Britse West-IndiŽrs, die het meest consumeerden.
De Franse kolonies waren natuurlijk bijna volledig afhankelijk van de invoer van Franse gezouten vis.
De Britse West-IndiŽ omvatten Jamaica, Barbados, Brits-Guyana, Trinidad, Grenada, Dominica, St. Vincent en St. Lucia.
Hun belangrijkste producten waren suikerriet en zijn derivaten (inclusief melasse en rum) en de economie ervan, tenminste tot de afschaffing van de slavernij in 1833, was afhankelijk  van slavenarbeid.
Plantage-eigenaren hadden een goedkope en duurzame bron van eiwitten nodig voor hun slaven (en later hun kosteloze werknemers), die de Newfoundlandse -gezouten vis opleverden.
De uitvoer naar het Britse West-IndiŽ bereikte in 1810 en 1811 meer dan 150.000 kwintalen.
In 1810 waren er grote schommelingen, met een piek van 176.000 kwintalen in 1816, maar van 1817 tot 1833 bedroeg de export van gezouten vis jaarlijks 127.000 kwintaal.
Het Britse West-IndiŽ bleef in de jaren 1840 en 1850 van belang voor de gezouten visserij in Newfoundland.
Exacte cijfers zijn moeilijk te vinden voor deze periode, maar 140.000 - 160.000 kwintalen per jaar is een goede schatting.

Gezouten vismarkten van Newfoundland in de jaren 1850

Tijdens de Napoleontische oorlogen genoot de visserij in Newfoundland bijna een monopolie op de handel in de gezouten visserij.
Tegen de jaren 1850 concurreerde Newfoundland met producenten van de gezouten visserij in Canada, de Verenigde Staten, IJsland, Noorwegen, Frankrijk en Portugal.
Niettemin produceerde Newfoundland nog steeds grote hoeveelheden gezouten vis en exporteerde in de jaren 1820 jaarlijks gemiddeld meer dan 920.000 kwintaal.
Dit aantal daalde tot ongeveer 800.000 in de jaren 1830, maar herstelde zich tot ongeveer 970.000 in de jaren 1840.
De jaren 1850 waren nog productiever, met een gemiddelde van 959.000 kwintalen per jaar van 1851-1855 en 1.237.000 van 1856-1860.
De gezouten vis van Newfoundland ging nu naar Spanje, Portugal, ItaliŽ, BraziliŽ en het Britse West-IndiŽ.
Een van de redenen voor de aanwezigheid van Newfoundland op veel verschillende markten was dat de visserij veel verschillende soorten gezouten vis produceerde (zie 19e-eeuwse handel) en daarom aan de markten verschillende eisen zou kunnen stellen.
Spanje en Portugal eisten bijvoorbeeld vis van betere kwaliteit, terwijl de Britten de voorkeur gaven aan slechtere kwaliteit (en dus goedkopere) variŽteiten en verzorgingen.
Al deze regio's hadden goedkope en goed geconserveerde bronnen van eiwitten nodig en produceerden goederen die de aankoop van gezouten  vis, zoals fruit, wijn, noten, oliŽn en suiker konden financieren.
Op weg naar de tweede helft van de negentiende eeuw, beschikte Newfoundland over een goed ontwikkeld netwerk van markten voor haar voornaamste product.

Einde

I
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #969 Gepost op: 03-01-2019, 08:32:24 »

Zoutvismarkten van de 19e eeuw, 1850-1914                                   

De eerste helft van de negentiende eeuw zag veranderingen in de markten voor gezouten vis uit Newfoundland.
De welvaart, veroorzaakt door de Franse Revolutionaire en Napoleontische oorlogen (1793-1815) eindigde met de komst van de vrede.
Newfoundlandse-exporteurs herstelden zich door nieuwe markten te vinden; bijvoorbeeld door het verlies van Spanje als een belangrijke markt te compenseren door markten te veroveren in Portugal, ItaliŽ en West-IndiŽ.
Desalniettemin bleef de export van de gezouten visserij stabiel tot iets hoger dan het midden van de eeuw. Van de jaren 1850 tot 1914 nam de export van gezouten vis toe, maar niet genoeg om gelijke tred te houden met de bevolkingsgroei, en vissers wendden zich tot nieuwe technologie, zoals de kabeljauw fuik, om hun vangsten te vergroten.
Dit maskeerde een groeiend ecologisch probleem.
Bovendien leed de kwaliteit en reputatie van de  Newfoundlandse vis, waardoor het op zijn beurt moeilijk werd om te concurreren met landen zoals Noorwegen en Frankrijk op de Europese markten.
Tegen 1914 was het duidelijk dat de gezouten visserij in Newfoundland in de problemen was.

Periode 1850 - 1900
De Spaanse markt voor vis van hoge kwaliteit was hersteld van de achteruitgang na 1815 in de jaren 1840.
Bovendien was er serieuze concurrentie vanuit Noorwegen, die begon na de Napoleontische oorlogen en aanzienlijk toenam door de eeuw heen.
Frankrijk werd later een belangrijke speler toen de economie herstelde na de oorlogen en de gesubsidieerde gezouten visserij opnieuw werd opgericht.
Tegen de jaren 1870 was de uitvoer naar Spanje in verval, en in de late jaren rond 1890 gemiddeld slechts ongeveer 35.000 kwintalen per jaar was.
De Portugese markt bleef belangrijk.
De uitvoer nam toe tot in de jaren 1870, met een piek van ongeveer 308.000 kwintalen in 1874, en bleef tussen 161.000 en 253.000 kwintalen tot 1880.
De uitvoer naar Portugal begon toen te dalen, gemiddeld 133.000 kwintalen in de jaren 1890.
'Concurrentie uit Noorwegen en Frankrijk en de geringe concurrentie van de Portugese bankvisserij bracht de marktpositie van Newfoundland in gevaar. Niettemin bleef Portugal belangrijk, door een aanzienlijke hoeveelheid Newfoundlandse vis van betere kwaliteit aan te schaffen.

De verkoop aan de Italiaanse markt nam in de loop van de tijd ook af, maar in de jaren 1870 en 1880 was het de belangrijkste Europese koper van Newfoundland-zoutvissoorten. Het absorbeerde jaarlijks 300.000 kwintalen, ongeveer een kwart van de totale productie van de kolonie.
Veel hiervan was door de Labrador  verzorgde vis, die kleiner, vochtiger en zwaarder gezouten was dan aan de kant van de kust, en die meestal een lagere prijs opbracht.
Bovendien bleven de Italiaanse tarieven laag.
In de jaren 1890 daalde de Italiaanse invoer dramatisch tot ongeveer 90.000-100.000 kwintalen per jaar. Nogmaals, de concurrentie van Frankrijk en Noorwegen ondermijnde de positie van Newfoundland op deze markt.
De enige Europese markt waar de export toenam, was Griekenland.
De waarde ervan was in eerste instantie klein, maar de invoer steeg tot gemiddeld bijna 30.000 kwintalen in de jaren 1890.
Hoewel dit een klein bedrag was, bood het wel een andere afzetmarkt voor de export van Newfoundland en zou het zelfs nog belangrijker worden in de beginjaren van de twintigste eeuw. Net als ItaliŽ kochten de Griekse kopers ook door Labrador gezouten vis, hoewel de geringe vraag het bedrag klein hield.
Veel belangrijker waren de Braziliaanse en Caribische markten
Het Britse West-IndiŽ importeerde jaarlijks tussen 1860 en 1900 gemiddeld 123.000 kwintalen gezouten vis uit Newfoundland en de markt in BraziliŽ groeide aanzienlijk uit, tot een van de belangrijkste bestemmingen voor zoutwater vis in Newfoundland.  De uitvoer van  gemiddeld ongeveer 182.000 kwintalen in de jaren 1860, werd 277.000 in de jaren 1870 en 326.000 in de jaren 1880.
Hoewel Newfoundland bijna een monopolie had op de levering van gezouten vis aan BraziliŽ, ondervond het vanaf de jaren 1850 concurrentie van andere voedingsmiddelen, met name gedroogd
 rundvlees (rundvlees gesneden in reepjes, gezouten en gedroogd).
BraziliŽ had een grote vee-industrie, waarvan de primaire producten (naast vlees) leer, talg en botten waren.
Door overtollig vlees te veranderen in gedroogd rundvlees, werd een goedkope voedselbron verkregen.
Gezouten vis uit Newfoundland bleef echter een belangrijk onderdeel van het dieet.
Lage importtarieven, toename van de bevolking (grotendeels als gevolg van immigratie vanuit Europese landen, waar gezouten visserij een belangrijk onderdeel was) en consumenten voorkeuren, hielpen allemaal mee, bij het handhaven van de marktpositie van Newfoundland-gezouten vis.
De invoer bleef jaarlijks ongeveer 330.000 kwintalen in de jaren 1890 en groeide zelfs meer in het begin van de twintigste eeuw.
Belangrijk is dat zowel BraziliŽ als de Britse West-IndiŽrs grote hoeveelheden vis van mindere kwaliteit kochten, waardoor deze markten producten konden absorberen die niet op de meer veeleisende Europese markten konden worden verkocht.

1900 Ė 1914

De jaren voorafgaand aan de Eerste Wereldoorlog zagen meer veranderingen in de gezouten export economie van Newfoundland.
Ten eerste herstelden de Europese markten, die in verval waren geraakt, enigszins, doordat de Franse en Noorse visserij tijdelijk daalden.
De gemiddelde jaarlijkse uitvoer naar Spanje steeg tot ongeveer 78.000 kwintalen in 1900-1904, 209.000 in 1905-1909 en 208.000 in 1910-1914.
Portugal bleef een primaire markt, terwijl de import in Porto in 1905-1914 ongeveer 207.000 kwintaal per jaar bereikte.
Ook de Italiaanse markten hebben veel van hun verloren terrein teruggewonnen en in 1914 importeerde ItaliŽ meer dan 200.000 kwintalen per jaar.
Gecombineerd met de relatief nieuwe Griekse markten, die in 1905-1914 gemiddeld 53.000 kwintaal per jaar invoerden, verbruikten deze markten een groot deel van de gezouten  vis van Newfoundland.
Ondanks concurrentie van Noorwegen, Portugal en Frankrijk, exporteerde Newfoundland grote hoeveelheden gezouten vis naar de Zuid-Europese markten, die van vitaal belang bleven voor de economie van Newfoundland.
Dit betekende niet dat de handel met BraziliŽ en het Caribisch gebied vervaagde.
BraziliŽ kocht in de jaren vůůr de Eerste Wereldoorlog zeer grote hoeveelheden Newfoundland-zeevis, in de periode 1901-1905 jaarlijks ongeveer 335.000 kwintalen, in 1911-1914 jaarlijks tot 418.000 kwintaal.
Dit vertegenwoordigde tussen 26 en 32 procent van de totale productie van Newfoundland.
De export naar het Britse West-IndiŽ bedroeg gemiddeld nog eens 175.000 kwintalen per jaar.

Wordt vervolgd
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #970 Gepost op: 07-01-2019, 08:13:21 »

Zouten vis markten van de 19e eeuw   1850-1914                                                     
'

Wedstrijd

Zoals hierboven vermeld, kreeg Newfoundland-gezouten vis na 1815 te maken met ernstige concurrentie vanuit Noorwegen en Frankrijk.
Noorse vis zou de Europese markten sneller bereiken dan Newfoundlandse vis, en de kust van Noorwegen genoot van een langer ijsvrij seizoen, waardoor een langer visseizoen mogelijk was. Belangrijker is dat Noorse vis door de handelaren werd verzorgd en niet door de vissers zelf , en alleen uit drie depots werd geŽxporteerd.
Deze centralisatie zorgde voor een hogere, meer consistente kwaliteit en een beter transport naar de markten.
Deze factoren maakten het Noorwegen mogelijk om door te dringen op die Europese markten , die hoge kwaliteit vis vereisten.
Franse wederverkopers zijn na 1815 opnieuw de visserij in de noordwestelijke Atlantische Oceaan binnengestapt, aangemoedigd door hun regering, die verschillende premies aan de schepen en visserij  heeft verstrekt.
SubsidiŽring stelde de Fransen in staat om Newfoundlandse vis op Europese markten te verkopen, terwijl hoge tarieven de Franse producenten een virtueel monopolie op hun binnenlandse markt gaven.
Hoewel de Franse visserij op Newfoundland over het algemeen afnam in de periode 1850-1914, bleef de bankvisserij in St. Pierre een belangrijke concurrent op de Europese markten.

Samenvatting

Tussen de jaren 1850 en 1914 was de visserij in Newfoundland minder afhankelijk van de markten in Zuid-Europa en veel meer van die van de CaraÔben en BraziliŽ.
Terwijl de Europese consumenten nog steeds grote hoeveelheden Newfoundlandse vis, met name de hogere kwaliteit en beter renderende vis, kochten, was tegen het eind van de twintigste eeuw het grootste deel van het primaire product van Newfoundland naar het zuiden.
Deze markten kochten de vis van mindere kwaliteit, en deze trend geeft aan dat de algehele kwaliteit van Newfoundland-gezouten vis was afgenomen.
De praktijk van het kopen van 'tal qual' (betekent zonder ruiming, en men betaalde dezelfde prijs voor de vis, ongeacht de kwaliteit), verminderde de prikkel voor de vissers om een ​​superieur product te produceren, zodat de kwaliteit, en dus de prijs van Newfoundland-gezouten vis, er door te lijden had tot 1914.
Dit hinderde het vermogen van Newfoundland om te concurreren met vis producerende landen zoals Noorwegen en Frankrijk, waarvan de visserij zodanig was georganiseerd , dat vissers en handelaren werden verleid om een ​​beter product te produceren.
Ondanks veranderingen in visserij technieken die grotere vangsten mogelijk maakten, met name de kabeljauw fuik, die in de jaren 1870 in gebruik werd genomen, steeg de hoeveelheid geŽxporteerde vis elk jaar slechts met ongeveer 40 procent in de loop van de eeuw vanaf 1815 (ongeveer 935.000 kwintalen) tot 1914 (ongeveer 1.307.000 kwintalen).
Toch groeide de bevolking van Newfoundland met 400 procent, wat betekent dat terwijl de algehele vangst was toegenomen, de vangst per visser eigenlijk was afgenomen. Deze relatieve daling van de vangst wijst uit dat er al een aanzienlijke druk op de kabeljauw bestanden was.
Newfoundland leed ook onder het gebrek aan een aanzienlijke binnenlandse markt die het product kon absorberen in tijden van trage verkoop.
In Newfoundland werd wat gezouten vis gegeten, maar de hoeveelheid was klein. Gezouten vis was de belangrijkste en vaak de enige bron van inkomsten voor de meerderheid van de plattelandsbevolking en moest worden geŽxporteerd om de noodzakelijke benodigdheden te kunnen kopen.
Concurrentie van andere eiwitvoedingsproducten werd ook een probleem, met name Braziliaans gedroogde rundvlees en na 1882 gekoeld vlees uit AustraliŽ en Zuid-Amerika.
Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog was de economie van Newfoundland nog steeds afhankelijk van de export van  gezouten vis.
Ondanks pogingen om de economie te industrialiseren en te diversifiŽren (zie Industrialisatie en Diversificatie) was de visserij nog steeds de belangrijkste werkgever en vormde de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland.
Niettemin voorspelden de achteruitgang van de kwaliteit, de vermindering van de Europese markten en de daling van de vangsten ten opzichte van de bevolking veel van de problemen die de visserij in de loop van de twintigste eeuw ondervond.

Einde
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #971 Gepost op: 09-01-2019, 09:18:02 »

20e-eeuwse visserij- en nederzettingspatronen                                                                         

De industrialisatie van de visserij in Newfoundland en Labrador in de tweede helft van de 20e eeuw veranderde de manier, waarop mensen in de provincie werkten en leefden drastisch.
Toen de eeuwenoude gezouten visserij plaatsmaakte voor een vers ingevroren visserij in de decennia na de Tweede Wereldoorlog, veranderde de schaal en aard van de industrie.
Door de steeds efficiŽntere uitrusting konden vissers ongeŽvenaarde hoeveelheden kabeljauw en andere maritieme hulpbronnen binnen halen, terwijl de grote trawlers en beugschepen, de  minder krachtige schoeners, dory's en punters vervingen.
De verwerkers werkten nu in de vis afdelingen van het bedrijf,  in plaats van  bij de familie vestigingen en ontvingen nu contante lonen, in plaats van een koop  credit
Veranderingen in de door de visserij getroffen nederzettingspatronen in de provincie, veranderde de demografie van veel vissersgemeenschappen.
Nederzettingen in de buurt van verwerkingsfaciliteiten groeiden vaak in omvang, terwijl uit de woongemeenschappen, die verder weg woonden, de bevolking zich verplaatste naar de  grotere centra.
Door de overheid gesponsorde hervestigingsprogramma's heeft ook de centralisatie van de woon populaties in grote groeicentra aangemoedigd. Hoewel de meeste gemeenschappen zich nog steeds aan de kust bevonden en dicht bij de productieve visgronden, waren ze in aantal kleiner dan aan het begin van de eeuw en hadden ze meestal grotere populaties dan de traditionele vissers gemeenschappen. '
De uittocht uit plattelandsgebieden werd een nog groter probleem in de jaren negentig, toen de ineenstorting van de kabeljauwbestanden ertoe leidde dat veel jongeren weggingen , op zoek naar werk.
Aan het einde van de 20e eeuw bleven veel woongemeenschappen  over van verouderende en samentrekkende bevolkingsgroepen.

De gezouten visserij,

De kabeljauwvisserij vormde de ruggengraat van de economie van Newfoundland en Labrador gedurende het grootste deel van de 20e eeuw.
Het omvatte drie takken: een kustvisserij voor de kust van het eiland, een zomerse labrador visserij en een offshore-bankťn visserij.
De kustvisserij was de grootste van de drie en was een seizoensgebonden familiebedrijf.
Vissers verlieten hun kustwoningen elke ochtend vroeg, om weg te roeien naar de nabijgelegen visgronden in kleine open boten en keerden terug met hun vangst als  hun schepen vol waren.
Alle familieleden hielpen met het verzorging proces, waarbij de kop, de graten en de ingewanden van de vis werden verwijderd en  het product werd gezouten en op houten vlonders werd uitgespreid om in de zon te drogen.
Nadat de droog fase was voltooid, ruilden de vissers hun vangst in tegen betaling voor de leveringen en de kredieten.
Sommige eiland vissers zeilden ook elke zomer naar de kust van Labrador. om daar te gaan vissen, hoewel deze praktijk na de jaren twintig in verval raakte.
De Labrador visserij was vooral gunstig voor mensen in de gebieden waar de kustvisserij overvol was of waar kabeljauwbestanden uitgeput raakten door overbevissing, zoals bij Conception Bay.
Twee groepen vervolgden deze tak van de gezouten visserij\, stationair gevestigd op een basis aan de kust en visten elke dag met kleine boten, terwijl ďdrijvers :Ē aan boord van hun vissersschepen leefden en de kust afreisden op zoek naar kabeljauw.
De laatste tak van de industrie, de offshore-bankvisserij, vereiste dat vissers weken achtereen ver van hun woongemeenschappen werkten.
In de eerste decennia van de 20e eeuw voeren de vissers gewoon naar de Grand Banks in houten schoeners, verbouwde  stoomboten en andere zeeschepen.
Eenmaal op de banken roeiden de vissers vroeg in de ochtend met hun dory's en kleine open boten naar de  nabijgelegen visgebieden, om kabeljauw te vangen  met handlijnen, . Ze keerden elke dag verschillende keren terug naar de grotere schepen om hun vangst te lossen, die ze ook op zee hadden ontkopt, gefileerd en gezouten.
Deze schepen maakten elk seizoen maximaal vier reizen naar de banken, meestal van Maart tot Oktober, en bleven daar weken lang, voordat ze weer naar huis terugkeerden.
Het waren grotendeels mannen en oudere jongens die de bankvisserij uitoefende  en hun andere familieleden thuis achterlieten.

Industrialisatie van de visserij

Vooruitgang in de vangst- en verwerkingstechnologie na de Tweede Wereldoorlog resulteerde in de geleidelijke industrialisatie van de visserijen in Newfoundland en Labrador.
Vissers op het vasteland maakten in toenemende mate gebruik van  beugschepen met dieselmotoren in plaats van kleine open boten, terwijl de trawlers (ook wel draggers genoemd), de schoeners in de banken visserij vervingen.
Dankzij efficiŽntere netten, volgapparatuur en andere uitrustingen, konden werknemers meer vis dan ooit tevoren vangen, terwijl sterkere boten hen in staat stelden langere tijd op zee te blijven.
Na de Confederatie verlegde de industrie zich van de familie gebaseerde gezouten visserij in de richting van de geÔndustrialiseerde diepvriesvissector.
De vissers verkochten nu hun verse vis aan verwerkingsbedrijven voor contante betaling , in plaats van hun vangst te verzorgen en deze te verhandelen aan lokale gezouten vis handelaars.
Er vonden ook grote veranderingen plaats in de verwerking  sector.
In plaats van het drogen van gezouten vis op de stellingen van de familiebedrijven, werkten vissers nu aan assemblagelijnen bij vis afdelingen van het bedrijf.
Hun taken  bestond  ​​uit het ontkoppen, fileren, ontgraten of verpakken van vis voor export naar de  Noord-Amerikaanse markten. Werknemers in de bankenvisserij verwerkten hun vangst op zee aan boord van grote vriestrawlers met hun vries ruimen
Naarmate de visserijtechnologie efficiŽnter werd, werd de industrie minder duurzaam.
Tientallen jaren van overbevissing hebben de kabeljauwbestanden uitgeput tot ze in de jaren negentig geheel instortten.
De Canadese regering legde in 1992 een moratorium op,  voor de Noordelijke kabeljauwvisserij, waardoor ongeveer 30.000 mensen in Newfoundland en Labrador werkloos raakten en een bijna 500 jaar oude industrie eindigden.

Vestigingspatronen en de visserij
Gedurende de jaren 1900 weerspiegelden de kolonisatiepatronen van Newfoundland en Labrador zijn eeuwenoude afhankelijkheid van de gezouten visserij.
De overgrote meerderheid van alle nederzettingen had relatief kleinere populaties aan het begin van de 20e eeuw en was verspreid langs de kust, vaak in de buurt van productieve visgronden.
Als gevolg hiervan hadden de bewoners gemakkelijk toegang tot kabeljauw bestanden en veel land waarop stellingen, podia en andere structuren kunnen worden gebouwd die met de visserij te maken hadden.
De telling van 1911 registreerde 1.447 nederzettingen met een gemiddelde bevolking van 167 ingezetenen per vestiging.
Toen de visserij gebieden overvol raakten, verhuisde de overmatige bevolking vaak naar andere kustgebieden, wat resulteerde in een patroon van kleine gemeenschappen, verspreid langs een uitgestrekte kustlijn van havens, baaien en schiereilanden.
Toen de visserij na de Tweede Wereldoorlog steeds meer geÔndustrialiseerd werd, veranderden de nederzettingspatronen, om de veranderingen binnen de industrie te weerspiegelen.
Hoewel de overgrote meerderheid van de gemeenschappen zich nog steeds in de buurt van de kust bevonden, namen ze af in aantal en namen ze in omvang toe. Dit was gedeeltelijk het gevolg van de vervanging van kleine visserij gemeenschappen door grote verwerkingsfabrieken. die honderden werknemers in dienst konden nemen.
Families migreerden vaak naar gebieden die dit ondersteunde of verhuisden naar nabijgelegen fabrieken waar gewilde banen waren in de verwerkende sector, om die te verkrijgen.
In de telling van 1945 werden 1.379 nederzettingen geregistreerd, met een gemiddelde populatie van 233 personen per nederzetting.
Tegelijkertijd stimuleerden , door de staat gesponsorde hervestigingsprogramma's,  de centralisatie van de bevolking van Newfoundland en Labrador in aangewezen groeicentra.
Tussen 1954 en 1975 hebben ongeveer 24.000 mensen meer dan 315 plattelandsdorpen verlaten om in grote gecentraliseerde gemeenschappen te leven.
Tegen die tijd had de provincie minder dan 1.000 nederzettingen, elk met een gemiddelde bevolking van ongeveer 500 mensen.
Federale en provinciale overheidsfunctionarissen hoopten dat de controversiŽle programma's de kosten van het leveren van elektriciteit, wegen, scholen en andere diensten aan honderden afgelegen gemeenschappen zouden verminderen.
Het moratorium van 1992 bracht nog meer veranderingen teweeg in de aard van de nederzettingen in Newfoundland en Labrador, het meest opvallend in de demografische gegevens van de woon gemeenschappen.
Hoewel de migratie van landelijke gebieden naar stedelijke centra lang een feit van het leven in Newfoundland en Labrador was, nam de omvang van de immigratie toe nadat de kabeljauwvisserij instortte.
Met 30.000 mensen plotseling werkloos, verhuisden veel mensen van de verre woongemeenschappen, naar andere delen van de provincie en het land, op zoek naar werk of onderwijs.
Landelijke nederzettingen hebben tussen 1991 en 2001 een nettoverlies geleden van ongeveer 48.000 mensen, waardoor veel vissersgemeenschappen zijn overgebleven die zowel ouder als kleiner waren, dan ooit tevoren.

Einde.
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #972 Gepost op: 11-01-2019, 08:12:29 »

Gezouten vismarkten van de 20e eeuw, 1914-1992                                                          7308

Bij het uitbreken van de oorlog in 1914 was de visserij in Newfoundland al in de problemen. De  bevolkingsgroei en de afnemende vangsten hadden de vissers gedwongen om nieuwe technologie toe te passen, met name de kabel fuik, die de vangsten heeft helpen vergroten maar het groeiende ecologische probleem heeft gemaskeerd.
Eerdere marketing trends gingen door in de jaren na de oorlog, omdat exporteurs gedwongen werden nieuwe markten te vinden om de verloren gegane klanten te compenseren vanwege de afnemende kwaliteit van de Newfoundlands gezouten vis.
De slechte kwaliteit had het marktaandeel van Newfoundland in Europa en in  het Middellandse Zeegebied verloren aan landen als Noorwegen en Frankrijk, die strengere regels voor kwaliteitscontrole en gecentraliseerde distributiesystemen hadden.
Tegen 1914 waren de traditionele Europese markten van Newfoundland grotendeels vervangen door minder winstgevende Caribische en Zuid-Amerikaanse markten.

Twee wereldoorlogen, de toenemende populariteit van diepgevroren t.a.v. gezouten vis, de ontwikkeling van marketingorganisaties en de federatie, hebben allemaal bijgedragen aan de veranderende aard van de visserij in de 20e eeuw.
Tegen de tijd dat de ecologische crisis in 1992 tot een hoogtepunt kwam, wat resulterend in het kabeljauw moratorium, was gezouten vis grotendeels vervangen door het bevroren product.

Eerste Wereldoorlog (1914-1920)\
De Eerste Wereldoorlog zorgde ervoor dat de voedselprijzen stegen, waardoor de visserij winstgevender werd.
De oorlog vergrootte echter ook de kosten, vooral bij verzending en verzekering.
Er waren tekorten in de tonnage van de scheepvaart om vis te exporteren, nog erger omdat sommige handelaren, gebruikmakend van hoge oorlogsprijzen, hun stoomschepen verkochten, waardoor de beschikbare tonnage voor het verzenden van vis verder werd verlaagd en beschuldigingen van woekerwinsten in het proces werden getrokken.
Toen vissers zich bij de strijdkrachten aansloten, werd ook de mankracht een probleem.
Niettemin hielden de voorwaarden in oorlogstijd de prijzen hoog en handelaars in Newfoundland bleven hun traditionele markten leveren in Europa, de Middellandse Zee, BraziliŽ en het Caribisch gebied. De hausse duurde tot 1920.

De tussen liggende jaren tussen 2 oorlogen. (1920-1939)
Van 1920 tot 1939 worstelde Newfoundland opnieuw om te concurreren op de internationale markt. Economisch verwoest door de oorlog, waren veel Europese landen niet in staat om gezouten vissoorten te importeren op dezelfde schaal als voorheen, en velen legden een beschermend economisch beleid op.
Bovendien bleef het kwaliteitsprobleem bestaan, vooral omdat de vraag in de oorlog, de noodzaak om hoogwaardige vis te maken, nog verder verzwakte.
Europa bleef de belangrijkste markt van Newfoundland in de vroege jaren 1920.
Spanje en Portugal namen bijna 50 procent van de gezouten vis export van Newfoundland voor hun rekening, en ItaliŽ en Griekenland goed voor nog eens 16,8 procent.
Ter vergelijking, BraziliŽ nam 11,2 procent en het Caribisch gebied 12,5 procent.
Oude trends werden echter snel weer bevestigd.
De export naar Europese en Mediterrane landen begon te dalen en de verkoop aan BraziliŽ en het Caribisch gebied nam toe.
Tussen 1935 en 1939 namen Spanje en Portugal bijna 22 procent van de export van de gezouten visserij uit Newfoundland voor hun rekening, en ItaliŽ en Griekenland ongeveer 14 procent. BraziliŽ was nu goed voor bijna 20 procent van de export van de gezouten visserij in Newfoundland en maar liefst 40 procent ging naar het Caribisch gebied, met Jamaica, Barbados en Puerto Rico als grootste afnemers.
In de jaren dertig exporteerde Newfoundland ook kleine hoeveelheden nat gezouten vis (in tegenstelling tot hard gedroogde gezouten vis, het traditionele exportproduct) of "zoutvaten" naar verschillende markten, voornamelijk het Verenigd Koninkrijk, de V.S. en Canada.
Deze handel bedroeg jaarlijks slechts 2.000 - 5.000 ton.
Hoewel Newfoundland nog steeds een wereldleider in gezouten vis was, daalde de totale productie gestaag gedurende deze periode, van een gemiddelde van 70.000 metrische ton (ongeveer 1.378.000 kwintalen) in de jaren 1920 tot ongeveer 54.000 (ongeveer 1.063.000 kwintalen) in de jaren dertig van de vorige eeuw.
Dit was deels te wijten aan de ecologische belasting van de kabeljauw bestanden, maar de depressie was grotendeels verantwoordelijk voor latere reducties.,  omdat kapitaal schaars werd en de vraag daalde.

Namens het Departement van  Marine and Fisheries bezochten D. J. Davies en Capt. Augustus Oldford de primaire Europese gezouten vismarkten van Newfoundland in 1933, waaronder Oporto, Lissabon, Alicante, Barcelona, ​​Genua, Napels, Patras en Athene.
Overal vonden ze dat de invoer van Newfoundland-vis ofwel dramatisch was afgenomen of helemaal was gestopt.
De historisch belangrijke markt van Porto importeerde bijvoorbeeld dat jaar slechts 169.000 kwintaal vis uit Newfoundland, tegenover  371.000 vijf jaar eerder.
De belangrijkste reden in beide gevallen was de slechte kwaliteit van de vis uit Newfoundland, die een groot concurrentie voordeel gaf aan Noorwegen, IJsland en Groenland, die nu de meeste van de gezouten vis leveren die werd geŽist door de Europese en Mediterrane markten.

Tweede Wereldoorlog en nasleep (1939-1947)
De Tweede Wereldoorlog heeft de situatie ten dele en tijdelijk ten goede veranderd.
Tussen 1940 en 1944 steeg de uitvoer naar Spanje en Portugal sterk, tot respectievelijk 15,1 en 29,5 procent, vooral omdat de oorlog de export uit Noorwegen en IJsland verstoorde.
ItaliŽ en Griekenland waren niet langer toegankelijk voor geallieerde landen en namen minder dan vijf procent tussen hen in beslag.
BraziliŽ daalde ook dramatisch van bijna 20 procent in de jaren onmiddellijk voor de oorlog tot slechts zeven procent in 1940-44.
De CaraÔben bleven van vitaal belang, goed voor 40 procent van de export van Newfoundland.
In 1943 werd de Gecombineerde Voedingsraad opgericht door de Geallieerden om de voedselvoorziening voor de geallieerde landen te controleren
Het controleerde tot 1946 de export van Newfoundland gezouten vis via marketinggroepen, waardoor stabiele markten en hoge prijzen werden gegarandeerd.
Evenzo kocht de Hulp- en Rehabilitatie-administratie van de Verenigde Naties, opgericht in 1943 om te helpen bij het herstel van door oorlog verscheurde landen, grote voorraden Newfoundlandse gezouten vissoorten van 1944 tot 1947, maar deze afzet was van korte duur.
Hoewel prijzen en vraag tijdens de oorlog toenamen, nam de totale productie van Newfoundland-gezouten vis niet toe, met gemiddeld slechts 42.000 ton per jaar tussen 1940 en 1944.
De productie steeg in de late jaren rond 1940 tot ongeveer 49.000 ton, maar de algemene trend was neerwaarts.

1947-1969
In 1947 werd Newfoundland Associated Fish Exporters Limited (NAFEL) opgericht en had aanvankelijk enig succes met het stabiliseren en herwinnen van markten.
In 1950 exporteerde Newfoundland 938.000 kwintalen gezouten vissoorten.
Veertig procent ging naar Zuid-Europa, 31 procent naar verschillende Caribische eilanden en Puerto Rico, zeven procent naar het Amerikaanse en Canadese vasteland, vier procent naar BraziliŽ en ongeveer vier procent naar verschillende andere markten.
Maar een marketingrapport uit 1951 was terughoudend over de toekomst van de  gezouten visserij industrie en merkte op dat "alleen in oorlogstijd de markt voor de verkoper en  vissers een relatieve welvaart voor de bestond"

Wordt vervolg
Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #973 Gepost op: 11-01-2019, 08:13:40 »

Gezouten vismarkten van de 20ste Eeuw 1914-1992.  Deel 2 vervolg                                     5941

Koelkasten en diepvriezers werden gebruikelijk na de oorlog, vooral in de VS, en de vraag naar bevroren in plaats gezouten  vis nam dienovereenkomstig toe. Dit was een belangrijke ontwikkeling voor de visserij in Newfoundland: vanaf eind jaren veertig vocht gezouten vis een verloren strijd tegen de marktvoorkeuren voor bevroren of verse vis. De productie van diepvries kabeljauw steeg van 13.000.000 pond in 1943 tot 39.000.000 in 1959, overweldigend voor Noord-Amerikaanse markten. In dezelfde periode bleef de productie van gezouten vissoorten relatief stabiel op ongeveer 90.000.000 pond. Terwijl zouten nog steeds populair was in de jaren vijftig, kwam bevroren vis al snel de industrie domineren.
Newfoundland vond het moeilijk om te concurreren op veel markten in de jaren zestig. Kwaliteitsproblemen bleven bestaan ​​en devaluaties in internationale valuta maakten het moeilijk voor handelaars in Newfoundland om rendabel te verkopen
ItaliŽ importeerde in 1961 bijvoorbeeld 48.200 ton gezouten vis, maar slechts vijf procent kwam uit Newfoundland.
Hoewel de Portugese, Spaanse, Griekse en Italiaanse markten kleine hoeveelheden Newfoundland-vis producten bleven invoeren, waren ze in wezen verloren.
Veel van deze landen ontwikkelden hun eigen visindustrie, en omdat Newfoundland niet langer hoogwaardige gezouten vis produceerde, hadden IJsland, Denemarken (via Groenland) en Noorwegen deze markten in een hoek gedreven.
BraziliŽ, ooit verantwoordelijk voor ongeveer 30 procent van de export van Newfoundland, importeerde in 1961 slechts ongeveer een procent van zijn gezouten vis uit Newfoundland.
Het Caribische gebied bleef belangrijk, met name Puerto Rico en Jamaica, hoewel ook zij in verval waren.
De vraag naar diepvries van zeevis nam in de jaren zestig sterk toe en producenten reageerden dienovereenkomstig. In 1956 werd 70% van de kabeljauwvangst van Newfoundland gezouten. In 1970 was het percentage onder de 30.%
De hoeveelheid gezouten vis wat tussen 1947 en 1960 werd geŽxporteerd, nam aanzienlijk toe, zowel in termen van totale uitvoer als percentage van de totale gezouten vis.
De export van gedroogde gezouten vis nam gestaag af, maar de export van zeewier steeg van een jaarlijks gemiddelde van 14.000 ton in de vroege jaren 1950 tot 23.000 ton aan het eind van het decennium. Het percentage gezouten vis dat in dezelfde periode in de gezouten opslag werd gebracht, nam toe van tien tot 62 procent. De meeste gezouten massa's werden verscheept naar droog fabrieken buiten Newfoundland, waarvan vele in Nova Scotia waren.
Dit was een belangrijke verandering in de visserij in Newfoundland, mogelijk gemaakt door de toegankelijkheid van Canadese droog installaties en markten na Confederation.

1970-1992
Tegen de jaren zeventig werd een groot deel van de gedroogde gezouten vis van Newfoundland geproduceerd in gezouten vis vestigingen, hoewel sommige nog steeds werden geproduceerd door individuele vissers, vooral in Labrador en afgelegen gemeenschappen
De vestigingen hielpen de productkwaliteit te standaardiseren, maar de markt vereiste nu duidelijk verse en bevroren vis.
De Canadian Saltfish Corporation (CSC), die de opdracht had om "de inkomsten van primaire producenten [vissers] van gezouten  vis te verbeteren", werd in 1970 opgericht als reactie op de ineffectiviteit van NAFEL (dat in hetzelfde jaar zijn activiteiten staakte) en kreeg het exclusief recht om gezouten  vis te kopen, verwerken, verpakken en op de markt te brengen.
Aanvankelijk had het enig succes met het herstel van de markten voor  gezouten vis uit Newfoundland, bijvoorbeeld in Portugal, maar de gezouten vissector bleef achteruitgaan in termen van kwaliteit en kwantiteit. De verse en bevroren visindustrieŽn stonden op het punt de traditionele gezouten visserij volledig te verduisteren. Tegen 1981, ondanks de beschrijving van de gezouten visserijindustrie door Romeo LeBlanc en de minister van Visserij en Oceanen als 'de ruggengraat van de visserij industrie' en 'een eeuwenoude manier van leven waarop deze provincie was geboren', was het niet meer te redden .
In het begin van de jaren tachtig exporteerde Newfoundland voornamelijk visproducten naar de Verenigde Staten, Japan, het Vereni
In 1981 bestond ongeveer $ 122.000.000 van waarde van $ 253.000.000 van de export van vis naar de VS (goed voor bijna 75 procent van de totale uitvoer in dat jaar) uit kabeljauwproducten. Dit waren voornamelijk bevroren filets of blokken, en slechts $ 328.000 aan waarde was de gezouten. vis. Alle de invoer van kabeljauw in het  U.K  uit Newfoundland in 1981 voor $ 9.300.000 was bevroren. Hoewel Puerto Rico, Portugal, ItaliŽ en BraziliŽ, evenals Trinidad-Tobago, Griekenland, Barbados en Costa Rica alle gezouten vis van Newfoundland importeerden (met een totale waarde van ongeveer $ 31.000.000), vertegenwoordigde dat, dit jaar minder dan tien procent van de visserijexport van Newfoundland.
Dankzij de verbeterde koelingstechnologie en het transport,  kon nu de meeste kabeljauw op de markt bevroren of vers worden verzonden en minder dan negen procent van de kabeljauw die in 1990 in Newfoundland was aangeland, werd gezouten. 42% van de Labrador vangst aan kabeljauw werd gezouten., maar de Labrador visserij leverde slechts 6300 ton op in 1990.                             Van de 237 vis verwerkende industrieen in 1991, waren er slechts 8 vestigingen voor het zouten en drogen van kabeljauw en 30 ondernemingen waren  verbonden zouting vestigingen tegen 66 onderneming voor zouten en drogen in 1981 en rond 1991 was de gehele bedrijfs tak overgeschakeld  naar vers en bevroren vis producten.                                                                         In ieder geval maakte in 1992 het kabeljauw moratorium zichtbaar een einde aan de commerciele  kabeljauw visserij en het weinige wat nog over was van de gezouten vis industrie , eindigde gelijk tijdig.

Einde
.

Gelogd
vreemdeling
Schipper
*****
Berichten: 1846


Bekijk profiel
« Antwoord #974 Gepost op: 14-01-2019, 09:21:59 »

Gezouten vis marketing organisaties uit de 20e eeuw                                                         

Gedurende de late 19e en vroege 20e eeuw ondervond de gezouten visserij industrie in Newfoundland marketing problemen. Exporteurs concurreerden tegen elkaar en haastten zich om als eersten hun vis op de markt te brengen, omdat vis die vroeg in het seizoen werd verscheept hogere prijzen afsloot.
Uiteindelijk erkenden sommige Newfoundlandse-exporteurs dat ze zowel tegen elkaar als tegen de buitenlandse visserij concurreerden en begonnen ze vrijwillige marketing groepen te vormen.
Commodities-makelaar George Hawes richtte in 1909 een gezouten vis makelaarschap  op in Spanje en tussen 1909 en 1911 behielden veel Newfoundlandse exporteurs Hawes, om hen op de Spaanse markten te vertegenwoordigen.
Tegen de jaren 1920 exploiteerde Hawes and Company soortgelijke makelaars schappen voor de  exporteurs in Newfoundland, in ItaliŽ, Griekenland en Portugal. '
Er waren ook pogingen om samen te werken op de Braziliaanse en Barbadiaanse markten.
Minder dan de helft van de exporteurs nam echter deel aan deze organisaties en daardoor waren ze grotendeels niet doeltreffend.
Het waren echter de eerste pogingen tot georganiseerde marketing die zich in de 20e eeuw zouden ontwikkelen tot veel krachtiger marketinggroepen.

De Newfoundland Fisheries Board and Export 'Groepen.

De overheidscommissie (evenals het Amulree-rapport) erkenden de noodzaak om de marketing inspanningen te consolideren, de concurrentie tussen lokale producenten zien te voorkomen en de kwaliteit van de vis te verbeteren, en richtten in 1936 de Newfoundland Fisheries Board op
Het bestuur kreeg het mandaat om toezicht te houden op de aanvoer, verwerking en opslag van vis en was verantwoordelijk voor het aanwijzen van buitenlandse verkoopmakelaars.
De Visserij raad consolideerde de marketing van Newfoundlandse -vis en zocht actief naar nieuwe markten, door bijvoorbeeld een vertegenwoordiger naar Cuba te sturen, om export kansen te onderzoeken in 1937.
Belangrijk was, dat de Raad exclusieve export licenties verleende aan specifieke groepen voor specifieke markten.
De Portugal Exporters Group Ltd. was de eerste hiervan, opgericht in 1936.
Het lidmaatschap van een groep was vereist voor een handelaar om gezouten  vis naar Portugal te exporteren, waardoor de Raad de markt overvoering van de markt kon vermijden, kon profiteren van prijsverhogingen en een inspectiesysteem kon invoeren .
 Vergelijkbare exclusieve marketing groepen werden gevormd voor Puerto Rico, Jamaica, Spanje en BraziliŽ.
De rol van deze groepen breidde zich uit tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen voedsel tekorten en de toegenomen vraag, de geallieerden ertoe brachten de Gecombineerde Voedingsraad (CFB) in 1943 op te richten.
De CFB controleerde de distributie van voedsel, inclusief Newfoundland-gezouten vis, onder de geallieerde naties en vriendschappelijke neutrale kleuren.
Gemakshalve gaf dit een bredere marktcontrole, aan de reeds gevestigde exportgroeperingen.
De exporteurs groepen in Portugal en Spanje kregen bijvoorbeeld controle over alle Europese markten door de CFB, waardoor het groepsmodel van de exporteurs verder werd gevalideerd.
Na de oorlog erkende het Visserijcomitť van de CFB, de waarde van de georganiseerde groepsmarketing.
Hoewel het niet vooruitliep op de mate waarin bevroren vis de gezouten visserij zou verdringen en de marketinginspanningen van de groep ondermijnde, leidden zijn aanbevelingen tot de oprichting van een bredere exporterende autoriteit in 1947.


NAFEL en Confederation

Die autoriteit was de Newfoundland Associated Fish Exporters Limited (NAFEL), opgericht door de Newfoundland Fisheries Board, hoofdzakelijk op advies van het post-oorlogsplannings comitť. NAFEL moest alle gezouten vismarkten van Newfoundland onder de controle van ťťn enkele marketingorganisatie brengen en kreeg een exclusieve exportvergunning voor gezouten vis.
Alle exporteurs moesten NAFEL-leden zijn, wat een lidmaatschapsvergoeding van $ 10.000 vereiste.
Elke maand meldden de exporteurs de aanwezige voorraden en NAFEL verdeelde de zendingen dienovereenkomstig onder zijn leden. Dit verzekerde stabiele prijzen en markten en verhinderde directe concurrentie tussen handelaren
In 1949 kwam de visserij onder de controle van de federale overheid.
In 1954 was de Newfoundland Fisheries Board opgeslokt door het Federale Ministerie van Visserij. NAFEL overleefde, maar ondervond in de jaren 1950 ernstige problemen, voornamelijk als gevolg van prijsschommelingen en de toenemende dominantie van bevroren vis.
NAFEL's exclusieve recht om Newfoundland-gezouten vis te verkopen, eindigde in 1959, hoewel het bleef fungeren als een vrijwillige organisatie tot 1970, toen de oprichting van de Canadese Saltfish Corporation het overbodig maakte.

De Canadese Gezouten Vis  Corporation.

De Canadese Gezouten Vis  Corporation (CSC) werd in 1970 door de Canadese overheid opgericht om grote problemen in de gezouten visserij aan te pakken.
Het Britse pond sterling was sinds het einde van de oorlog verschillende malen gedevalueerd, meest recentelijk in 1967.
Newfoundlandse vis, die vaak in pond sterling werd geprijsd, was daarom minder winstgevend toen de wisselkoersen in aanmerking werden genomen.
De federale overheid werd gedwongen om de onverkochte zoutwater voorraden op te kopen en een tekort betalingsprogramma voor de vissers in het zog van de devaluatie van 1967,  op te zetten. Voedselschaarste na de oorlog was overwonnen en de markt voorkeur voor bevroren vis werd overweldigend.
Al deze factoren zorgden voor een crisis in de gezouten visserijindustrie, die NAFEL, die grotendeels ineffectief was in deze tijd,  hoe dan ook, niet kon overwinnen.
Dit spoorde de federale overheid aan om een ​​actievere rol gaan spelen in de gezouten visserijindustrie.
Het CSC moest een autonome marketing- en regelgevende organisatie zijn met als uiteindelijk doel de inkomsten van vissers, die betrokken zijn bij de gezouten visserij industrie te vergroten en te stabiliseren.
De CSC kreeg het exclusieve recht om gezouten vissoorten in deelnemende provincies, waaronder Newfoundland, te kopen, te verwerken, te verpakken en op de markt te brengen.
De CSC had aanvankelijk enig succes bij het herstel van de export markten voor gezouten vis uit Newfoundland.
Zo kwam het, dat  Portugal, dat als exportmarkt volledig verloren was gegaan, begin jaren zeventig weer teruggewonnen werd.
In 1980 werd meer dan 50 procent van de gezouten vis op Europese markten verkocht, grotendeels als gevolg van de inspanningen van de CSC om de kwaliteit te verbeteren en overzeese markten te betreden.
In 1991 heeft een economisch rapport over de CSC echter vastgesteld dat het niet langer levensvatbaar of in staat was, zijn mandaat te vervullen, en de bevindingen van een federale / provinciale overleggroep ondersteunden dit standpunt grotendeels.
Dankzij verbeteringen in de koeltechnologie en het transport, kon de meeste kabeljauw als bevroren of verse vis naar de markt worden gebracht en in 1990 was de gezouten visserij goed voor minder dan negen procent van de kabeljauw die in Newfoundland was aangeland.
Ten tijde van het kabeljauw moratorium in 1992 verwerkten de meeste visverwerkings fabrieken  de bodem vis in verse of ingevroren filets en andere producten, naast soorten zoals lodde, haring en makreel en kleinere hoeveelheden schelpdieren.
Kabeljauw bleef een groot deel van de visvangst vormen, variŽrend van ongeveer 240.000 tot 295.000 ton van 1983 tot 1990, die goed was voor ongeveer driekwart van alle vangsten van de  grondvis en van 50 tot ongeveer 65 procent van de totale vangst van de vis.
Maar heel weinig hiervan werd nog  gezouten, en de CSC werd in 1994 gesloten, toen het moratorium het,  hoe dan ook,  overbodig had gemaakt.

Conclusie

De gezouten visserij in Newfoundland leed in de 20ste eeuw voortdurend onder de afnemende kwaliteit en het verlies van markten.
Latere pogingen om deze markten te behouden of te herstellen via marketing groepen,  hebben enig succes gehad, maar pas aan het einde
De Newfoundland Fisheries Board en NAFEL ondervonden met name enig succes bij het verbeteren van de kwaliteit en het terugwinnen van overzeese markten in de jaren 40 van de vorige eeuw.

De Confederation was echter stevig in de Canadese economische sfeer, die er heerste in de jaren 1950 en 1960 ,toen het Amerikaanse halfrond, voornamelijk met de Verenigde Staten bestond.
Deze Canadese heroriŽntering van de economische vooruitzichten ten opzichte van de Amerikaanse markten ging ten koste van overzeese markten en als gevolg daarvan was er een gebrek aan initiatief van de kant van de Canadese overheid.
Hoewel de Confederation misschien betrokken was bij marketing pogingen, is het onmogelijk te ontkennen dat de markt voorkeuren op dit moment onherroepelijk en overweldigend verschoven zijn naar verse en bevroren vis, en dat de gezouten industrie in verval was. die alleen kon worden vertraagd, niet gestopt.
De afname van de productie en export van gezouten vis in 1992 was de belangrijkste evolutie in de productie en export van gezouten vis.


EindeGelogd
Pagina's: 1 ... 61 62 63 64 [65] 66 67 68 69 ... 77 Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  


Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!