Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
20-11-2019, 12:22:52
Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
Nieuws: Nieuwe leden moeten helaas wachten tot dat de webmaster ze accepteert. Er is veel kaf onder het koren. Het beste kunt u na registratie ons nog even een e-mail sturen jolydesign@ziggo.nl.

+  Vraag en antwoord & Wie wat waar
|-+  Vraag en antwoord
| |-+  Vraag en antwoord
| | |-+  Werkverruimingskamp Twilhaar
« vorige volgende »
Pagina's: [1] 2 Omlaag Print
Auteur Topic: Werkverruimingskamp Twilhaar  (gelezen 24828 keer)
alexalferink
Gast
« Gepost op: 04-12-2011, 10:59:51 »

Ik zoek een Van der Toren of Van der Toorn uit 1941 uit Scheveningen
Het nieuwe oorlogsmuseum in Nijverdal heeft onder meer een expositie over het voormalige nabijgelegen werkkamp Twilhaar in Nijverdal (Overijssel), waar in 1941 een groep van 96 werkloze Scheveningse en Katwijkse vissers zat. Het bijzondere aan die tentoonstelling is dat laatstgenoemden niet worden vermeld, omdat naspeuringen in de regio geen succes hadden.
Enkele jaren geleden is ook zonder enig resultaat in Den Haag en Scheveningen gezocht met een oproep op internet, in het Scheveningse bejaardencentrum Het Uiterjoon en in De Scheveningse Courant.
Toen ik onlangs weer eens allerlei verslagen doorlas van eerder gehouden interviews met buren van het Werkkamp Twilhaar las ik dat een toenmalig buurmeisje verklaarde: “Ja, er waren vanaf het begin direct bewoners, die zeelui, een heette Van der Toren en kwam uit Scheveningen.”
Kan iemand mij informatie verschaffen over deze Van der Toren of Van der Toorn uit 1941 uit Scheveningen? Of andere vissers uit Scheveningen of Katwijk die in het Nijverdalse kamp Twilhaar wer hadden gevonden?

Alex Alferink
Onderzoeker Werkkamp Twilhaar
alexalferink@gmail.com
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.html


« Laatste verandering: 19-05-2012, 19:35:04 door alexalferink » Gelogd
alexalferink
Gast
« Antwoord #1 Gepost op: 03-01-2012, 14:33:40 »

Dag beste mensen,

allereerst alle lezers een zeer voorspoedig nieuw jaar toegewenst!

Ik merk, dat 249 mensen dit bericht hebben gelezen, maar dat niemand informatie kan verschaffen.

Misschien komt het door de term Scheveninger vissers. Het verhaal kan iets anders zijn, wanneer ik lees dat de beheerder van het werkkamp het had over arbeiders uit Scheveningen en Den Haag en dat in de lokale pers hier werd gesproken over ontspanningavonden die de zeelieden werden aangeboden.

Wij zoeken dus zeelieden uit Scheveningen en Den Haag, die (misschien eind 1940 al,) in 1941 en 1942 in werkkamp Twilhaar bij Nijverdal (Overijssel) hebben gewerkt. Een van die mannen heette Van der Toorn.

(We hebben het niet over de evacuatie ivm de aanleg van de Atlantikwal eind 1942 en 1943. Dit verhaal speelt een dik jaar eerder)

Wie kan verder helpen? Elke naam, elke aanwijzing kan leiden tot verdere informatie!

Alvast bedankt!

Alex Alferink

Onderzoeker Werkkamp Twilhaar
alexalferink@gmail.com
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.html
« Laatste verandering: 03-01-2012, 14:35:41 door alexalferink » Gelogd
PILGRIMSPLAZA
Gast
« Antwoord #2 Gepost op: 27-04-2012, 22:56:27 »


vrijdag 27 april

Zoektocht naar 96 Scheveningers, die in 1941 naar werkkamp Twilhaar gingen, staat op de kaart

De zoektocht naar de 1e lichting Scheveningse vissersmannen, die al in 1941 naar het Rijkswerkkamp Twilhaar bij Nijverdal in Overijssel gingen, is nu en publique op de kaart gezet.

Gisteravond is onze jarenlange zoektocht naar de 1e lichting Scheveningse vissersmannen die al in 1941 naar het Rijkswerkkamp Twilhaar bij Nijverdal gingen, dus ruimschoots vóór de grote ontruiming van 1943/44 waarnaar het monument op het Tesselseplein [foto hieronder] verwijst, hier en publique op de kaart gezet.  

In de grote Scheveningse Bibliotheek interviewde directeur en gastheer René van Ginneken André van Kruijssen, schrijver van de boeken Nooit Meer en Scheveningen 1940-1945. De slachtoffers en hun wereld. Danny Verbaan belichtte zijn laatste boek Vesting Scheveningen. Het dagelijks leven in het Sperrgebiet 1943-1945. De heer Van Ginneken leidde ook de discussie met beide schrijvers en de rondvraag. Het was een indrukwekkende bijeenkomst waarin enkele bezoekers spraken over hun ervaringen in de oorlog in reactie op wat de sprekers naar voren brachten.

Aan het eind werd geconstateerd dat er toch weer nieuwe aspecten en verhalen naar voren waren gekomen, zoals over Twilhaar. Onze zoektocht en ondergetekende, die de indrukwekkende dubbelpagina van vorige week uit Dagblad Tubantia over Twilhaar kon laten zien [met dank aan Ben Kleissen in Ootmarsum en Alex Alferink in Nijverdal 2*] werden ook genoemd.

De conclusie is dat onze zoektocht nu ook hier en publique op de kaart is gezet en dat is mooi in lijn met de officiële symbolische heropening van kamp Twilhaar vandaag. Wij hebben geprobeerd om daar ook een Scheveninger aanwezig te krijgen, maar weten op dit moment nog niet of dat is gelukt.

De zoektocht gaat door en we hebben er gisteren weer enkele Scheveningers voor kunnen interesseren.

Met vriendelijke groet,

Geert Bakker
http://kustpelgrimspad.blogspot.com
http://onsverwonderenrondomommen.blogspot.com

http://werkkamptwilhaar.nl/oproep.html
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.html
http://www.werkkamptwilhaar.nl/eerstebewoners.html
http://www.werkkamptwilhaar.nl/gezinnenophei.html
http://www.werkkamptwilhaar.nl/gezinnenkuststreek.html - dozijn namen
http://www.scheveningen-nu.nl/yabbse/index.php?topic=2430.0
http://www.nijverdalcentraal.nl/wp/2012/04/20/herstel-locatie-werkkamp-twilhaar/
http://www.destentor.nl/regio/salland/10896724/Contouren-kamp-Twilhaar-weer-zichtbaar.ece
http://www.tctubantia.nl/regio/reggestreek/10912904/Heropening-kamp-Twilhaar-met-Bijleveld.ece
-nieuw- http://www.scheveningen-duindorp.nl/forum/index.php?topic=1018.msg16414#msg16414
1* http://www.stadsdeelscheveningen.nl/agenda/2012-04-26-nooit-meer-intervieuw-met-andre-kruijssen-en-danny-verbaan-bibliotheek-scheveningen.html
2* http://www.destentor.nl/regio/salland/10924906/Vergeten-werkkamp-Twilhaar-weer-zichtbaar.ece

Rechter oorlogsfoto: links André van Kruijssen; rechts zijn broer [volgt]

http://onsverwonderenrondomommen.blogspot.com/2012/02/oproep-eerste-lichting-bewoners.html met flyer van de initiatiefnemers te Nijverdal - Zie ook de zeer uitvoerige #17. kamp Twilhaar met namen van Scheveningers en Hagenaars op Twilhaar, foto's, reacties, persberichten...

-------------------------------------------------------------------

Vandaag is vrijdag 27 april 2012 en rond 21 uur vond ik onderstaande link. Nu ben ik de draad even kwijt. In sommige kleinere regionale kranten stond vorige week al donderdag in plaats van vrijdag en ook in onderstaand verhaal wordt de indruk gewekt dat de bijeenkomst van vandaag zich gister al heeft afgespeeld. Nader bericht volgt zsm... Op de foto de nieuwe poort van Twilhaar.
 
http://www.destentor.nl/regio/salland/10940905/Zichtbare-herinnering-aan-Kamp-Twilhaar.ece

Zichtbare herinnering aan Kamp Twilhaar

vrijdag 27 april 2012 | 18:47 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 27 april 2012 | 18:48

NIJVERDAL - De weer zichtbaar gemaakte contouren van het voormalige Rijkswerkkamp Twilhaar tussen Nijverdal en Haarle zijn gistermiddag officieel onthuld.
Dat gebeurde door burgemeester Raven van de gemeente Hellendoorn en Joop Staman van oorlogsmuseum Mercury uit Nijverdal. De Overijsselse Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld moest wegens familieomstandigheden verstek laten gaan. In Kamp Twilhaar werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n honderd joodse mannen uit Groningen en Amsterdam tewerkgesteld. Drie maanden later werden ze via Westerbork naar vernietigingskampen afgevoerd. In samenwerking met grondeigenaar Staatsbosbeheer en museum Memory, hebben Jan Fikken en Alex Alferink uit Nijverdal de contouren van het in 1947 afgebroken werkkamp zichtbaar gemaakt. Op de plaatsen waar in de oorlog de barakken stonden, zijn nu taluds gemaakt. De grond die voor deze taluds is gebruikt, is afkomstig uit het nabijgelegen voormalige Jodenbos, het perceel dat de joodse dwangarbeiders van Twilhaar moesten ontginnen. foto Bert Kamp


* 2008_juli_011klein.bmp.jpg (42.92 KB, 240x440 - bekeken 725 keer.)
« Laatste verandering: 03-08-2012, 10:25:48 door PILGRIMSPLAZA » Gelogd
PILGRIMSPLAZA
Gast
« Antwoord #3 Gepost op: 28-04-2012, 12:07:18 »

Dagblad Tubantia - zaterdag 28 april 2012 | 09:45 - Laatste update: za 28 april | 11:07

Zichtbare herinnering aan Kamp Twilhaar

Fotobijschrift: Burgemeester Anneke Raven krijgt bij de informatieborden uitleg over het voormalige Kamp Twilhaar. - Foto Bert Kamp

NIJVERDAL De weer zichtbaar gemaakte contouren van het voormalige Rijkswerkkamp Twilhaar tussen Nijverdal en Haarle zijn gistermiddag officeel onthuld. Dat gebeurde door burgemeester Raven van de gemeente Hellendoorn en Joop Staman van oorlogsmuseum Mercury uit Nijverdal. De Overijsselse commissaris van de Koningin Ank Bijleveld moest wegens familieomstandigheden verstek laten gaan.

In Kamp Twilhaar werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zo’n honderd Joodse mannen uit Groningen en Amsterdam tewerkgesteld. Drie maanden later werden ze via Westerbork naar vernietigingskampen afgevoerd.

In samenwerking met grondeigenaar Staatsbosbeheer en museum Memory hebben Jan Fikken en Alex Alferink uit Nijverdal de contouren van het in 1947 afgebroken werkkamp zichtbaar gemaakt. Op de plaatsen waar in de oorlog de barakken stonden, zijn nu taluds gemaakt. De grond die voor deze taluds is gebruikt, is afkomstig uit het nabijgelegen voormalige Jodenbos, het perceel dat de Joodse dwangarbeiders van Twilhaar moesten ontginnen.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Volledige berichtgeving

Nieuws 2 nieuwe resultaten voor kamp Twilhaar
 
Zichtbare herinnering aan Kamp Twilhaar
De Stentor
In Kamp Twilhaar werden tijdens de Tweede Wereldoorlog zo'n honderd joodse mannen uit Groningen en Amsterdam tewerkgesteld. Drie maanden later werden ze via Westerbork naar vernietigingskampen afgevoerd. In samenwerking met grondeigenaar ...
Alle verhalen over dit onderwerp bekijken »

Zichtbare herinnering aan Kamp Twilhaar
De Twentsche Courant Tubantia
Burgemeester Anneke Raven krijgt bij de informatieborden uitleg over het voormalige Kamp Twilhaar. Foto Bert Kamp NIJVERDAL De weer zichtbaar gemaakte contouren van het voormalige Rijkswerkkamp Twilhaar tussen Nijverdal en Haarle zijn gistermiddag ...

Alle verhalen over dit onderwerp bekijken »

Zichtbare herinnering aan Kamp Twilhaar
De Stentor - ‎17 uren geleden‎
NIJVERDAL - De weer zichtbaar gemaakte contouren van het voormalige Rijkswerkkamp Twilhaar tussen Nijverdal en Haarle zijn gistermiddag officieel onthuld. Dat gebeurde door burgemeester Raven van de gemeente Hellendoorn en Joop Staman van oorlogsmuseum ...

Zichtbare herinnering aan Kamp Twilhaar
De Twentsche Courant Tubantia - ‎2 uren geleden‎
Burgemeester Anneke Raven krijgt bij de informatieborden uitleg over het voormalige Kamp Twilhaar. Foto Bert Kamp NIJVERDAL De weer zichtbaar gemaakte contouren van het voormalige Rijkswerkkamp Twilhaar tussen Nijverdal en Haarle zijn gistermiddag ...
« Laatste verandering: 28-04-2012, 12:24:48 door PILGRIMSPLAZA » Gelogd
PILGRIMSPLAZA
Gast
« Antwoord #4 Gepost op: 05-05-2012, 18:59:21 »

27 april 2012: burgemeester opent heringericht werkkampterrein

http://www.werkkamptwilhaar.nl/nieuws3.html -
http://www.werkkamptwilhaar.nl/slider.html -

Op 27 april 2012 heeft burgemeester Anneke Raven van Hellendoorn, op haar verzoek bijgestaan door Joop Staman, Jan Fikken, Alex Alferink en Hans van de Beek, een replica van de oorspronkelijke toegangspoort van Rijkswerkkamp Twilhaar onthuld en daarmee het heringerichte terrein voor geopend verklaard. Aarden wallen van ongeveer een meter hoog geven nu aan, waar de oorspronkelijke barakken van het kamp hebben gestaan. [...]

---------

5-5-2012 - We blijven doorzoeken naar de 1e lichting in 1941 van Twilhaarbewoners uit Scheveningen en evalueren inmiddels onze zoekstrategie; tips zijn zeer welkom!

Met vriendelijke groet,
Geert Bakker
http://kustpelgrimspad.blogspot.com
http://onsverwonderenrondomommen.blogspot.com
http://www.scheveningen-nu.nl/yabbse/index.php?topic=2504.new#new -
http://www.scheveningen-duindorp.nl/forum/index.php?topic=1018.msg16414#msg16414

PS: Stuur ons svp knipsels en links; dank!
Gelogd
PILGRIMSPLAZA
Gast
« Antwoord #5 Gepost op: 07-05-2012, 15:19:02 »

Op 27 april 2012 heeft burgemeester Anneke Raven van Hellendoorn, op haar verzoek bijgestaan door Joop Staman, Jan Fikken, Alex Alferink en Hans van de Beek, een replica van de oorspronkelijke toegangspoort van Rijkswerkkamp Twilhaar onthuld en daarmee het heringerichte terrein voor geopend verklaard. Aarden wallen van ongeveer een meter hoog geven nu aan, waar de oorspronkelijke barakken van het kamp hebben gestaan.

De eerste lichting bewoners van Twilhaar was in 1941/1942 een groep van 96 Scheveningse vissers naar wie [met hun nabestaanden] we nog op zoek zijn.

Zie voor recente foto's en persberichten http://www.scheveningen-duindorp.nl/forum/index.php?topic=1018.0 en elders op dit forum.
Gelogd
Rinus.N
Global Moderator
Schipper
*****
Berichten: 2577


SCH 84 voortvaren


Bekijk profiel E-mail
« Antwoord #6 Gepost op: 10-05-2012, 15:21:36 »

alle berichten over het kamp bij elkaar gezet
gr rinus.n
Gelogd

Eens gevaren  Altijd Gevaren
http://www.scheveningen-haven.nl/
PILGRIMSPLAZA
Gast
« Antwoord #7 Gepost op: 02-06-2012, 10:24:53 »

Zoektocht naar 96 Scheveningers, die in 1941 naar werkkamp Twilhaar gingen, staat op de kaart
Ondergetekende is op de stadsradio geïnterviewd door Melvin Vermeer over de zoektocht naar de Scheveningse vissers op landgoed Twilhaar in 1941.
Dit is nog terug te beluisteren via Uitzending gemist. Zie onderaan http://onsverwonderenrondomommen.blogspot.nl en daar wijst het zich vanzelf.
Gelogd
PILGRIMSPLAZA
Gast
« Antwoord #8 Gepost op: 21-07-2012, 10:43:12 »

De zoektocht gaat door en we hebben er gisteren weer enkele Scheveningers voor kunnen interesseren.
Inmiddels is er op de andere fora ook het een en ander losgekomen:

http://www.scheveningen-haven.nl/yabbse/index.php?topic=628.msg226020#msg226020 
http://www.scheveningen-haven.nl/yabbse/index.php?topic=628.msg226495#msg226495 
http://www.scheveningen-haven.nl/yabbse/index.php?topic=628.msg226523#msg226523 
http://www.scheveningen-haven.nl/yabbse/index.php?topic=628.msg226524#msg226524 

http://www.scheveningen-duindorp.nl/forum/index.php?topic=1018.msg16985#msg16985
http://www.scheveningen-duindorp.nl/forum/index.php?topic=1018.msg17030#msg17030

Met vriendelijke groet,

Geert Bakker
PILGRIMSPLAZA
http://kustpelgrimspad.blogspot.com
http://onsverwonderenrondomommen.blogspot.com
Gelogd
PILGRIMSPLAZA
Gast
« Antwoord #9 Gepost op: 08-08-2012, 23:27:35 »


Waar staat Twilhaar voor?

Op de laatste gezellige bijeenkomsten in het Zeemanshuis is mij een paar keer gevraagd hoe het zit met de mate van vrijwilligheid waarmee Scheveningse vissers in 1941/42 op het landgoed Twilhaar bij Nijverdal in Overijssel aan het werk gingen. De vraag rees of dit misschien ook in verband staat met de grote evacuatie in 1943/44 waarnaar het monument op het Tesselseplein verwijst. Ik kon die vragen niet beantwoorden omdat ik het niet goed weet.

Hieronder geeft onderzoeker van het eerste uur, Alex Alferink te Nijverdal die deze geschiedenis ontsloot, uitleg over waar Twilhaar in de historie van Scheveningen voor staat.

Wij plaatsen dit bericht nu op de fora waarop over dit onderwerp al is geschreven: Scheveningen-Duindorp, Scheveningen-nu en Scheveningen-Haven. Er is intern overleg over een vaste plek voor dit onderwerp. Zie
- http://www.scheveningen-haven.nl/yabbse/index.php?topic=633.new#new - http://www.scheveningen-duindorp.nl/forum/index.php?topic=1257.new#new -
- http://www.scheveningen-nu.nl/yabbse/index.php?topic=2540.new#new -

Met dank voor uw aandacht en vriendelijke groet,
Geert Bakker
PILGRIMSPLAZA

======================

Aan het woord is nu: Alex Alferink
Onderzoeker Twilhaar, bij Nijverdal
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.html

“Ik merk uit de terughoudendheid in de reakties op vragen over werken op het landgoed Twilhaar in 1941, dat er wellicht wat onduidelijkheid is over het karakter van dat werk op Twilhaar.
 
We kunnen gerust concluderen:
 
Scheveningers hebben op Twilhaar gewerkt van begin 1941 tot ongeveer april 1942.
Werken op landgoed Twilhaar was voor Scheveningers een manier om een inkomen te verwerven.
Werken op Twilhaar betekende niet dat je voor de Duitsers of het Duitse militaire apparaat werkte.
Werken op Twilhaar was niet gedwongen en had geen straf-karakter.
Werken op Twilhaar was geen evacuatie van een deel van de Scheveninger bevolking.
Werken op Twilhaar was geen ongewoon patroon in Scheveningen: je was een aantal weken van huis en kwam dan een weekend thuis.
Je zou kunnen zeggen, dat Scheveningers de eersten waren, die gestalte gaven aan wat een paar jaar geleden is gerealiseerd: het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.
 
Hoe zat dat dan?
 
Voor de oorlog
De Nederlandse overheid was al voor het begin van de oorlog een plan aan het bedenken om de grote werkloosheid tgv de crisisjaren (vanaf 1929) aan te pakken. De Werkverschaffing zette te weinig zoden aan de dijk en daarvoor in de plaats kwam de Werkverruiming in 1939. De overheid zorgde zelf actiever dan voorheen voor extra werkgelegenheid en in dit plan is ook het Werkverruimingsobject Twilhaar bedacht: er zouden arbeidskrachten aan het werk kunnen op de Sallandse Heuvelrug, die op deze manier hun brood konden verdienen.

De oorlog
Het uitbreken van de oorlog gooide enigszins roet in dit eten en ook weer niet: het lijkt erop, dat de begin van de aanleg van het werkkamp misschien enige vertraging heeft opgelopen, maar het Werkgelegenheidsproject Twilhaar ging toch door.

De eerste groep, die op het landgoed Twilhaar aan het werk is gegaan is wel mede bepaald door het uitbreken van de oorlog: Scheveninger vissers konden, ik geloof al sinds 1939, niet of minder uitvaren en vele vissers werden werkloos.

De Steun
De Duitse bezetter was weinig gecharmeerd om eenieder zonder werk maar in de Steun te doen, dus iedereen die voor werk werd goedgekeurd, moest ook maar werken. Dat kon door zelf in Nederland werk te vinden, dat kon via de Werkverruiming, maar het was ook mogelijk om in Duitsland aan het werk te gaan.

Werkverruiming
Ik denk dat velen het werken in Duitsland niet zo zagen zitten en er de voorkeur aan gaven via de Werkverruiming aan de slag te gaan bij een van de projecten. In eerste instantie de Arbeids Beurs en later het Gewestelijk Arbeidsbureau (in dit geval in Den Haag) regelde de plaatsing in de Werkverruimingsobjecten. Je kon zo als arbeidskracht ergens aan werk komen en bij particulieren gehuisvest worden of in een werkkamp onderdak vinden. Vaak bevonden deze objecten zich in het Oosten van Nederland, maar ze komen over het gehele land voor.

Toerisme
Werkkamp Twilhaar is dus beslist geen strafkamp en had geen "gevangenen"-karakter, het bood huisvesting voor mensen, die via de Werkverruiming wilden werken. De objecten, die werk boden, hadden evenmin een Duits militair karakter. Er werd dus niet voor de Duitse militaire industrie of zoiets gewerkt. Op het landgoed Twilhaar werden bijvoorbeeld stukken grond bewerkt, waarop boomplantages konden worden aangelegd. De gemeente Hellendoorn, waaronder het gebied Twilhaar valt, zag in 1939/1940 al mogelijkheden voor toerisme en had daarom aangedrongen om dit werk uitgevoerd te krijgen. Toen al waren er plannen om te komen tot een Nationaal Park op de Sallandse Heuvelrug.

Via Hollands Spoor
De Scheveningers hebben dit werk hier in Nijverdal verricht van begin 1941 tot ongeveer april 1942. Ze kwamen, voor zover we weten, elke twee weken met de trein via Hollands Spoor naar Nijverdal, om twee weken te werken en dan een wekkend thuis te zijn.
 
De Dienst voor de Werkverruiming probeerde de arbeiders in de kampen zo goed als mogelijk te begeleiden: eten en onderdak was geregeld, er was een afdeling Geestelijke verzorging, er werden ontspanningsavonden georganiseerd (daarnaast ook door de Nijverdalse gemeenschap) en er was bijvoorbeeld een mobiele filmploeg, die in de kantines films voor de arbeiders vertoonde. De arbeiders gingen in Nijverdal ter kerk.

Deze groep arbeiders is dus niet geëvacueerd. Ze werkten gewoon veertien dagen van huis, in het oosten van het land, zoals ze ook eerder wel als vissers wel veertien dagen van huis waren of vaker nog wel langer. Ze waren het wel gewend om een tijd van huis te zijn en misschien heeft deze periode daarom wel niet zo heel erg tot de verbeelding gesproken: het was niet zo'n grote verandering in hun leefpatroon. Misschien is deze periode daarom wel in de vergetelheid geraakt.
 
Namen en verhalen
We hebben in Nijverdal voor elkaar gekregen, dat het terrein van het voormalige werkkamp op het landgoed Twilhaar opnieuw zichtbaar is gemaakt en van een replica van de oude toegangspoort is voorzien. Dat is in april jl gebeurd.
We willen nu bezig om in Memory Oorlogs- en Vredesmuseum Nijverdal het gehele verhaal van Twilhaar zo helder mogelijk in woord en beeld neer te zetten. Van die eerste periode van Twilhaar, de periode dat de Scheveninger arbeiders daar in 1941 hebben gewerkt, weten we nauwelijks iets. We hebben geen namen en geen verhalen. Uit de lokale kranten hebben we verslagen van hoe de aangeboden ontspanningsavonden verliepen, maar verder ontbreekt het ons aan informatie om die periode voldoende uit te lichten.
Daar hebben we dus de hulp bij nodig van de Scheveninger gemeenschap. Misschien dat er in het geheugen of in de overlevering nog ergens een verhaal of een naam of een fotootje ligt van Twilhaar. Alle kleine beetjes helpen. Graag!”
 
Alex Alferink
alexalferink@gmail.com
« Laatste verandering: 08-08-2012, 23:34:18 door PILGRIMSPLAZA » Gelogd
PILGRIMSPLAZA
Gast
« Antwoord #10 Gepost op: 16-08-2012, 01:18:50 »


Reactie uit Canada

Het bericht Waar staat Twilhaar voor? op drie Scheveningse fora heeft wel een hoop lezers [in een week ruim 300 views] getrokken, maar aldaar nog geen enkele reactie opgeleverd.

Wel kregen we langs andere weg via een Scheveningse met meisjesnaam Plugge een lang bericht uit Canada, dat grotendeels verwijst naar een paar verhalen [de nummers (1) en (2)] over De Duitse dienstbode, die u allen kunt lezen op http://www.allesoverscheveningen.nl/verhalen .
 
In die lange reactie uit Canada is de naam Plugge 10 keer vermeld. Ik ben geen onderzoeker en mij duizelt het een beetje van al die familieverbanden van wie ik er geen enkele persoonlijk ken. Wat me onmiddellijk wel aansprak was de vermelding [kennelijk uit eigen of een andere bron] van modehuis De Faam in de kap.de Rijkstraat, zodat we weer een klein stapje verder zijn in onze zoektocht.

Dit lange bericht is niet geschikt voor plaatsing op dit forum. Wie interesse heeft mag zich melden.

Met vriendelijke groet,
Geert
PILGRIMSPLAZA

Dit bericht staat op
- http://www.scheveningen-haven.nl/yabbse/index.php?topic=633.msg226935#msg226935 – 90 views
- http://www.scheveningen-duindorp.nl/forum/index.php?topic=1257.msg17212#msg17212 – 78 views
- http://www.scheveningen-nu.nl/yabbse/index.php?topic=2540.msg113783#msg113783 – 142 views

« Laatste verandering: 16-08-2012, 01:24:38 door PILGRIMSPLAZA » Gelogd
Rinus.N
Global Moderator
Schipper
*****
Berichten: 2577


SCH 84 voortvaren


Bekijk profiel E-mail
« Antwoord #11 Gepost op: 16-08-2012, 10:24:50 »

ik ben er van overtuigt dat het niet de goede link is naar de Faam
 daar  die engel plugge geen visserman was
 voor de oorlog was hij werkzaam bij de Veluwe en kom met boter langs de deur
 
Gelogd

Eens gevaren  Altijd Gevaren
http://www.scheveningen-haven.nl/
PILGRIMSPLAZA
Gast
« Antwoord #12 Gepost op: 17-08-2012, 18:48:53 »


... de Faam ... geen visserman ... de Veluwe ...

Dank voor je verhelderende reactie, Rinus!
Maar, voor ons onderzoek is het minder belangrijk of deze Engel een visserman was, dan wel of hij in 1941 op het landgoed Twilhaar was.
Zou je nog eens willen doorvragen in de familie?

Voor het werken bij De Veluwe zie:
- http://eenoorlogskindverteld.punt.nl/?a=2007-01
- http://vertelhetjekleinkinderen.weblog.nl/geen-categorie/zo-was-het-omstreeks-1930 -
- http://www.haagsefotos.nl/PHP/pagina.php?link=../Verhaal/hannemanhof/het_hannemans_hofje.htm&frame=1&header=Het%20Hannemans%20hofje -
Gelogd
PILGRIMSPLAZA
Gast
« Antwoord #13 Gepost op: 01-10-2012, 18:29:57 »

Reactie uit Canada

Reactie uit Nijverdal [foto*] 

Uit Nijverdal ontvingen wij een foto van de achterkant* van een in 1944 door een familie Den Dulk uit kamp Twilhaar te Nijverdal aan een familie Wieringa te Den Haag verzonden ansichtkaart. Deze namen waren al eerder vermeld op http://www.werkkamptwilhaar.nl/gezinnenkuststreek.html ** met nog een dozijn families uit 1942-45. Nu hebben we ook de letterlijke tekst en de afbeelding daarvan:   

* Op de ansichtkaart met postzegel van 1½ cent gestempeld 1944 staat geschreven:
Aan: de Fam. Wieringa,
Kon: Emmakade 169.
Den Haag.
Van: h.g.v. Fam: d. Dulk.
Kamp Twilhaar.
Nijverdal.
(O). 

Dit betreft dus niet de doelgroep die wij nu in het bijzonder zoeken, namelijk de 96 Scheveningse mannen die al in 1941 naar Twilhaar gingen, zijnde de eerste lichting bewoners. Uit die tijd zijn zelfs twee ansichtkaarten gevonden, die vermeld staan op http://www.werkkamptwilhaar.nl/nieuws5.html .

Wij hopen dat deze foto ons verder helpt in onze zoektocht. We maken ons sterk dat de families van de eerste lichting mannen die uit latere perioden op Twilhaar met kinderen wel gekend zullen hebben en dat hun nabestaanden de gemeenschappelijkheid van die verhalen hebben gekend en hopelijk nog kunnen achterhalen.

Ondergetekende plaatst dit bericht nu op de fora waarop over dit onderwerp al is geschreven: Scheveningen-Duindorp, Scheveningen-nu en Scheveningen-Haven. Er is intern overleg over een vaste plek voor dit onderwerp.
Zie [met achteraan het aantal bezoeken van dit onderwerp tot vandaag]
- http://www.scheveningen-haven.nl/yabbse/index.php?topic=633.new#new – 248
- http://www.scheveningen-duindorp.nl/forum/index.php?topic=1257.new#new – 102
- http://www.scheveningen-nu.nl/yabbse/index.php?topic=2540.new#new – 414

Zie ook het hoofdstuk: Herinneringën met onder meer: www.scheveningen-nu.nl/yabbse/index.php?topic=1935.msg104735#msg104735 en www.scheveningen-nu.nl/yabbse/index.php?topic=1935.msg108034#msg108034 en nog wat reacties in de rubriek Vraag en antwoord op forum Scheveningen-nu met Herinneringën van Schipper Vreemdeling.

Met dank voor uw aandacht en vriendelijke groet,
Geert Bakker
PILGRIMSPLAZA
http://kustpelgrimspad.blogspot.com

Zie ook: http://www.werkkamptwilhaar.nl/nieuws5.html -
http://www.werkkamptwilhaar.nl/zeelieden.html -
http://www.sallandseheuvelrug.nl/node/408 -
http://www.scheveningen-duindorp.nl/forum/index.php?topic=1018.msg16414#msg16414 -
http://www.scheveningen-nu.nl/yabbse/index.php?topic=2430.0
http://onsverwonderenrondomommen.blogspot.com

----------------------------------------------------------------

** “Gezinnen in werkkamp Twilhaar -
http://www.werkkamptwilhaar.nl/gezinnenkuststreek.html -
Vanaf eind december 1942 met onderbrekingen tot 1944, mogelijk zelfs 1945 hebben voornamelijk gezinnen in het kamp Twilhaar gewoond die gedwongen waren te verhuizen vanwege de aanleg van de Atlantikwall en huisvesting van Duitse militairen.
Twee ansichtkaarten, die in deze periode vanuit Twilhaar zijn verstuurd, zijn inmiddels boven water gekomen. De eerste kaart is verstuurd door de familie Den Dulk, die de foto van het kamp heeft gezonden naar de familie Wieringa, die destijds woonde aan de Koningin Emmakade 169 in Den Haag.
De tweede kaart is geschreven met lichtgroene vulpeninkt, die in de tussenliggende jaren helaas waterschade heeft opgelopen, zodat de tekst bijna onleesbaar is geworden. De ansicht is verstuurd aan R. ten Kley Jr. Naar diens woonplaats kunnen we slechts gissen maar we denken dat er Woerden(?) staat.
Heeft u meer informatie over deze namen, meld het ons
[ www.werkkamptwilhaar.nl -gb] s.v.p.”* ansichtkaartTwilhaar1944img791.jpg (88.61 KB, 1024x657 - bekeken 822 keer.)
Gelogd
PILGRIMSPLAZA
Gast
« Antwoord #14 Gepost op: 11-10-2012, 18:25:42 »

Reactie uit Canada
Reactie uit Nijverdal
Signaal uit Dalfsen

Verzonden aan website@historischekringdalfsen.nl - do 11-10-2012 17:28

Scheveningers aan de Vecht in 1941?

In Rondom Dalfsen 74 over het Rijkswerkkamp de Vecht is een hoofdstuk gewijd aan ‘evacués uit het westen van het land’. Waren daaronder ook Scheveningers en zijn dezen wellicht via kamp Twilhaar gekomen? Ondanks naarstig zoeken hebben we met name de groep van 96 vissers die al in 1941 naar Nijverdal ging nog niet kunnen traceren. Enig signaal wordt zeer op prijs gesteld!
Met vriendelijke groet en dank,
Geert Bakker
http://www.pelgrimspaden.nl -
http://www.oudommen.nl/?p=7236 -
http://onsverwonderenrondomommen.blogspot.nl
http://www.scheveningen-duindorp.nl/forum/index.php?topic=1257.0
Gelogd
Pagina's: [1] 2 Omhoog Print 
« vorige volgende »
Ga naar:  


Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!