Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
24-03-2018, 07:05:00
Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
Nieuws: Moppetrommel is vernieuwd http://www.allesoverscheveningen.nl/moppen

+  Vraag en antwoord & Wie wat waar
|-+  Recente berichten
Pagina's: 1 2 [3] 4 5 6 7 ... 10

 21 
 Gepost op: 19-03-2018, 23:50:51 
Gestart door Knorhaan - Laatste bericht door jacobcramer
de gang zit erin

 22 
 Gepost op: 19-03-2018, 17:24:55 
Gestart door Tina - Laatste bericht door J.H.
Colytto.

 23 
 Gepost op: 19-03-2018, 12:39:10 
Gestart door vreemdeling - Laatste bericht door J.H.
GY-516-War Grey & SA-10-Limeslade, de linkse , de H-300-Louis Botha is niet op de foto, deze  was een beetje verder geparkeerd.

 24 
 Gepost op: 19-03-2018, 07:47:00 
Gestart door vreemdeling - Laatste bericht door vreemdeling
Stranding in oorlogstijd.                      No.1

De Louis Botha, was een stalen enkel schroef trawler die in 1916 was gebouwd . Zij was 226 bruto ton, 117 voet lang  en 22 voet breed.
Haar eigenaars waren Hull Merchants Amalgamated Trawlers Lts. in Hull

De Limeslade , was eveneens een stalen enkel schroef trawler die in 1919 was gebouwd. Zij was 290 bruto ton., 125 voet lang en 23˝ voet breed
Haar eigenaars waren  Messrs. A en M Smith Ltd uit Aberdeen en bestuurd  door Mr. Archibald Hudson uit Hesle.

De War Grey, was ook een stalen enkel schroef trawler die in 1917 was gebouwd. Zij was 246 bruto ton, 117 voet lang  een 22 voet breed.
Haar eigenaars waren Messrs. Hudson Bros Trawlers Ltd. uit Hull en werd ook bestuurd  door Mr. Archibald Hudson uit Hesle.

Deze drie trawlers vertrokken vanaf de rivier de Humber op de 29e Februari 1944, op een visreis naar de IJslandse wateren.
Voorafgaande aan het vertrek, werden de kompassen gecompenseerd door een professionele compenseerder en de deviatie kaarten van de kompassen werden aan  de respectievelijke schippers uitgereikt..

In de havenplaats Hull werden door  het Haven Visserij Comité, de trawlers in groepen naar zee gestuurd en voorafgaande aan het vertrek,  hadden de drie schippers geschreven instructies ontvangen van de namen  van de drie trawlers in hun groep en dat de trawler War Grey als  leider van de groep werd aangewezen.
Ook werden  de plaatsnamen van het begrenzende gebied bekend gemaakt, wat ook werd aangewezen als het visserij gebied ( Scrabster in het noorden van Schotland, Reykjavik in het ZW van IJsland  en Utskalar.op de noord punt van IJsland en de rendez-vous plaatsen Hafnarfjordr ten zuiden van Reykjavik  en Scrabster in Schotland voor de terug reis..
Deze instructies  omvatte ook  onder het opschrift "opmerkingen" ,.het volgende....... Indien afgescheiden  van de leider en de onmogelijkheid  de terugreis ontmoeting te maken, zoals was afgesproken,  moet de schipper  contact opnemen  met de Grimsby sectie of met een ander konvooi, voor de thuis reis.

Hun tocht vanaf Hull naar het ontmoeting punt Scrabster in Noord Schotland over de Noordzee, verliep zonder problemen  en de groep onder leiding van de trawler War Grey, kwamen op de morgen van de 4e Maart aan in Scrabster.

Op de 25e Februari 1944, had een inspecteur van de firma Marconi, de vervaardiger  en leverancier van de echoloden waarmee iedere trawler was uitgerust, de drie  trawler bezocht en de echoloden nagekeken en was tevreden dat hij elke trawler achter liet  met een efficiënt werkend echolood.
De echoloden op de Limeslade en de War Grey, bleven de gehele reis goed werken maar, kort nadat Hull was verlaten, bleek het echolood van de Louis Botha geen accuzuur in een van de lage spanningsvelden te hebben en ofschoon het met accuzuur werd gevuld in Scrabster en het echolood weer was opgeladen, het echolood nog steeds niet functioneerde
Nog functioneerde zij niet,  toen de lage spanning velden  vervangen werden door lichtbatterijen van het merk Dahn en er geen gebruik kon worden gemaakt van het echolood,  gedurende  de reis.

De groep vertrok vanuit Scrabster  om ongeveer 08.00 uur n.m.  op de 4e Maart.
Het weer was goed, met een matige wind en het zicht was goed.
Gedurende de reis was de lucht bedekt en op de avond van de 6e Maart begon het te regenen met een verfrissende ZW lijke wind en met verminderend zicht.

De bedoeling van schipper Agerskow van de War Grey was,  om naar een  punt te sturen twintig mijl zuidwaarts van de plaats Portland , met het oog om vrij te lopen van de Vesmann eilanden groep , 12 mijl bezuiden de zuid kust van IJsland..
Op geen enkel moment gaf hij  zijn bedoelingen prijs aan de andere schippers..Bij de groeps- hoorzitting tekende hij op een kaart  de koers die hij dacht te volgen en alle schippers gaven in een verklaring de koers op, die zij dachten te zullen sturen en de benaderende afstand met de patent log waarop deze koersen betrekking hadden.
Het logboek van de Louis Botha en de War Grey werden niet veilig gesteld na het ongeval, maar de schipper van de Limeslade produceerde zijn persoonlijke logboek,waarin hij de koersen noteerde, die hij afgelegd had.
Het is eerlijk  om te zeggen, dat de schippers onderlinge afspraak hadden, dat de eerste en de laatste koersen die gestuurd  zouden worden, hun berekeningen  verschilden van de andere twee of drie tussenliggende koersen, die besproken waren met de  War Grey.
Als in feiten deze koersen gestuurd waren en de afstanden, die afgesproken waren, afgelegd zouden zijn, de tocht veel mijlen oostwaarts van Portland  zou zijn aangekomen en niet  zo ongeveer twintig mijl naar het zuid westen er van...
Zo als later zou blijken, strandde de schepen bij Veidios, wat ongeveer 45 mijl ten oosten van Portland ligt.
Er is geen bewijs van enig buitengewoon  tij of stroming die de navigatie beďnvloed zou hebben nadat de schepen de Schotse kust hadden verlaten..
De Raad is niet tevreden met het feit, dat de trawlers de koersen stuurden die zij in de bewijslast opgegeven hebben.
Ook met betrekking tot de afstanden die gezegd zijn te zijn afgelegd, was geen verklaring van het feit dat ofschoon zij in werkelijkheid 540 mijl hadden afgelegd nadat zij Scrabster verlaten hadden en de stranding, hun log gegevens die opgegeven zijn na de stranding , respectievelijk aangeven, dat er  504, 496 en 514 mijl waren afgelegd.

Na vertrokken te zijn uit Scrabster, passeerden de schepen  Kaap Wrath op een afstand van minstens 12 mijl en doorgevaren te zijn tot de  hoek van de 100 vadem bank was bereikt, bleek dat zij goed op koers lagen van NW bij N ˝ N voor de rest van de reis..
Op de avond van de 6e Maart zakte de Louis Botha in een staart-  en zeewaartse  positie van de rest  van de groep, omdat zij  geen gebruik kon maken van het echolood en de schipper wat angstig was om de kust van IJsland te naderen..
Hij melde echter niet aan de War Grey, dat zijn echolood niet functioneerde en ook maakte hij geen  gebruik van zijn diep zee hand lood.
Beiden, hij en de schipper van de Limeslade, bleken blij te zijn om de navigatie in handen te geven van de War Grey, ofschoon de schipper van de Limeslade verklaarde, dat hij van plan was om lodingen  te gaan doen, als er 500 mijl waren afgelegd op zijn patent log,. maar ongelukkigerwijs gaf de log slecht 496 aan, op het moment van de stranding,.

Op de morgen van de 7e Maart was de regen op bepaalde momenten hevig. de wind was toenemend vanaf het ZW en het zicht was  waarschijnlijk niet meer dan een mijl..
De klokken op de trawlers werden gelijk gezet op 07.30 v.m., geen der schippers was in zijn stuurhuis en de schipper van de War Grey had orders gegeven dat er een loding moest worden verricht, wanneer de patent log  op stand 510 stond, maar kort na 07.30 v.m., ofschoon hij de stuurman bezig hoorde met het echolood, bleef hij beneden deks.
De  stuurman rapporteerde hem, dat de log stand 510 was, hij probeerde nog om de diepte meting te krijgen, maar er werd slechts een grillige flits gezien op het scherm van de echometer., Denkend dat het klokwerk afgelopen was, wond hij dit weer op en probeerde nogmaals een loding te krijgen en op dat moment strandde  het schip..

Wordt vervolgd

 25 
 Gepost op: 19-03-2018, 00:24:15 
Gestart door Leen - Laatste bericht door J.H.
YH-370-Autumn Sun.

 26 
 Gepost op: 18-03-2018, 23:54:42 
Gestart door Knorhaan - Laatste bericht door jacobcramer
we zijn weer compleet alleen een beetje warrig

 27 
 Gepost op: 18-03-2018, 22:51:37 
Gestart door Veentje - Laatste bericht door Veentje
Wie heeft informatie of beeldmateriaal van de volgende mannen, allen begin jaren '40 woonachtig in Scheveningen, die in het verzet tegen de Duitse bezetter actief waren:
Philippus Uythoven en Evert Blijsie (beide politie-agenten van de gemotoriseerde verkeersbrigade), Hendrik Boer (groentenboer Maastrichtsestraat 2) en Karel Gerritsma (toentertijd woonachtig in de Namensestraat).

 28 
 Gepost op: 18-03-2018, 20:29:44 
Gestart door Leen - Laatste bericht door J.H.
Hallo Leen.
Je had die topic van je site gehaald maar dat hadden we dus allang voorzien vandaar dat we het maar even gekopieerd hebben.
Nog even een kleingheidje wat ik al eerder heb gezegd, de Autumn Sun is  in 1958 verbouwd en naar de Rode Zee vertrokken, dus dan moet hij teruggekomen zijn, kan dat wel opvragen maar het loont mij de moeite niet. Gooi je de namen met de functies niet een klein beetje door de war.
Laat ik nou altijd hebben gedacht dat een niet Brits ingezetene geen officier (i.d.g. 1e monteur) kon zijn op Britse schepen aangezien de Ned. diploma's niet werden erkend in de UK, die achtte hun diploma's hoger en dat is later met het Europa gebeuren veranderd. Dat was natuurlijk niet om alleen jouw te pesten maar gold voor alle diploma's.
Zouden die Engelsen zo dom zijn geweest om een direct omkeerbare motor in een vleetlogger te zetten, dat weet ik dus niet, ik dacht dat er op Schev. ook van die vleetloggers waren, Sch-55 ??.
Kijk Leen je kan toch niet menen dat elk verhaal wat je schrijft verzonnen is, over die stuurman Jan T  met z'n kornuiten kan ik goed inkomen, maar dan ga je  andere stukjes schrijven , die dan achteraf , ook zijn verzonnen,  dat is vreemd er is hier dan geen discussie mogelijk.
Nou ik heb genoeg tijd aan je verhalen verspilt, ik zou zeggen schrijf en verzint lekker door, mij hoor je niet meer,  wat voor gekkigheid je ook schrijft,

Succes.
vr,gr.
Jan.

 29 
 Gepost op: 18-03-2018, 17:12:34 
Gestart door Leen - Laatste bericht door Leen
Hallo Jan jij schrijft!
Nou twijfelde ik toch altijd wel aan je verhaaltjes over schepen, zo ook dat de Autumn Sun van je hele verhaal daar klopt geen malle moer van ook mede doordat je iemand probeerde wijs te maken dat je daarmee in de Februari storm in 1953 mee op zee hebt gezeten, en bij binnenlopen een havenhoofd een douwtje hebt gegeven. En dat scheepje is in 1957 gebouwd.  Niet juist Jan, en nou ik weer: Het verhaal vertelde toch wat ander hoor, want in 1953 was ik pas 15 jaartjes jong. En net rijpschieter op de Sch 69. Dus heb ik niet in 1953 in die Feb storm met de Autumn Sun op zee gezeten. Want toen zat in namelijk in  de WW waar de heer Damme vakbond leider de honneurs waar nam lekker thuis . En dat Autumn Sun verhaal gebeurde in +- 1962 .. 63 daar omtrent waar ik toen ook eerste monteur op was.  We kwamen toen van Gr Yarmouth met navigatie schipper Barry Young, en Zwarte Giel visschipper. En met een Engelse stuurman John Storrar geheten, en ook nog drie Scheveningse  matrozen, en compleet met een hele Engelse netenploeg. En het juiste verhaal is dat onze navigatieschipper  met te laag water Scheveningen binnen wilde lopen. Wat visschipper zwarte Giel hem afraadde,  maar de Engelse navigatie schipper zette toch door. Dus ging ik met onze tweede Engelse monteur John Anchor  naar beneden de  motorkamer  in. En daar stond zeker weten een direct omkeerbare motor in. Dus zat ik achter het manoeuvreerwiel  klaar om te manoeuvreren, als dat nodig was. En op een zeker moment hoorde ik de kiel met een sissend  geluid over het zand gaan schuren.
En daar na begon het schip zwaar te stoten, en toen sloeg de telegraaf op stop, en gelijk daarna weer op vol vooruit. En toen zaten ik en onze tweede in spanning af te wachten wat er stond te gebeuren. En een poosje na dat gebeuren kregen we slow voor uit, en lagen we daarna een mijltje uit de wal te steken om te wachten om weer naar binnen te kunnen als er wel genoeg water stond. Voor de rest weet ik dat daarna de hak beschadigt was, en dat de Autumn Sun de andere dag naar de Sleep is gesleept om de hak te kunnen bekijken, en evt. te repareren. En Jan mijn verhalen op de Schevenings site af kraken is op zijn minst ook niet netjes van je. Die verhalen hebben toch wel eerst op eerst op het forum Kombuispraat gestaan, en ze werden daar ook graag gelezen. En de lees cijfers waren hoog, en bruine plekjes werden niet met een mesje uit de appel , [ verhaal gesneden] En ook op mijn eigen forum worden die verhalen nog graag gelezen dus mij liefje wat wil ik nog meer. En op het Scheveningen Forum mag ik ook niet klagen tot jij met je onzinnige uitspraken kwam. Niet leuk Jan, en ik ga er nu over nadenken of het nog wel de moeite is of ik nog verhalen van mij op het Scheveningen forum ga plaatsen. En die Mollenbonen en Turfstekers zijn ook gewone hard werkende mensen hoor Jan!  Sad  En er is geen enkel verschil met een Scheveninger  zeker weten!   Gr Leen

 30 
 Gepost op: 18-03-2018, 16:25:38 
Gestart door vreemdeling - Laatste bericht door J.H.
Fd-173-Corena.

Dit zijn foto's van bovengenoemde marconist.
Na deze foto's moest het schip het dok in om te worden gerepareerd, had het onderwaterschip behoorlijk gekreukeld.
De Reder zal wel dolgelukkig zijn geweest met die mooie foto's, schipper de volgende keer nog harder, laathem kraken.
Jan.

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 6 7 ... 10


Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!