Welkom, Gast. Alsjeblieft inloggen of registreren.
17-01-2019, 10:45:56
Startpagina Help Zoek Inloggen Registreren
Nieuws: Moppetrommel is vernieuwd http://www.allesoverscheveningen.nl/moppen

+  Vraag en antwoord & Wie wat waar
|-+  Recente berichten
Pagina's: 1 [2] 3 4 5 6 ... 10

 11 
 Gepost op: 11-01-2019, 08:12:29 
Gestart door vreemdeling - Laatste bericht door vreemdeling
Gezouten vismarkten van de 20e eeuw, 1914-1992                                                          7308

Bij het uitbreken van de oorlog in 1914 was de visserij in Newfoundland al in de problemen. De  bevolkingsgroei en de afnemende vangsten hadden de vissers gedwongen om nieuwe technologie toe te passen, met name de kabel fuik, die de vangsten heeft helpen vergroten maar het groeiende ecologische probleem heeft gemaskeerd.
Eerdere marketing trends gingen door in de jaren na de oorlog, omdat exporteurs gedwongen werden nieuwe markten te vinden om de verloren gegane klanten te compenseren vanwege de afnemende kwaliteit van de Newfoundlands gezouten vis.
De slechte kwaliteit had het marktaandeel van Newfoundland in Europa en in  het Middellandse Zeegebied verloren aan landen als Noorwegen en Frankrijk, die strengere regels voor kwaliteitscontrole en gecentraliseerde distributiesystemen hadden.
Tegen 1914 waren de traditionele Europese markten van Newfoundland grotendeels vervangen door minder winstgevende Caribische en Zuid-Amerikaanse markten.

Twee wereldoorlogen, de toenemende populariteit van diepgevroren t.a.v. gezouten vis, de ontwikkeling van marketingorganisaties en de federatie, hebben allemaal bijgedragen aan de veranderende aard van de visserij in de 20e eeuw.
Tegen de tijd dat de ecologische crisis in 1992 tot een hoogtepunt kwam, wat resulterend in het kabeljauw moratorium, was gezouten vis grotendeels vervangen door het bevroren product.

Eerste Wereldoorlog (1914-1920)\
De Eerste Wereldoorlog zorgde ervoor dat de voedselprijzen stegen, waardoor de visserij winstgevender werd.
De oorlog vergrootte echter ook de kosten, vooral bij verzending en verzekering.
Er waren tekorten in de tonnage van de scheepvaart om vis te exporteren, nog erger omdat sommige handelaren, gebruikmakend van hoge oorlogsprijzen, hun stoomschepen verkochten, waardoor de beschikbare tonnage voor het verzenden van vis verder werd verlaagd en beschuldigingen van woekerwinsten in het proces werden getrokken.
Toen vissers zich bij de strijdkrachten aansloten, werd ook de mankracht een probleem.
Niettemin hielden de voorwaarden in oorlogstijd de prijzen hoog en handelaars in Newfoundland bleven hun traditionele markten leveren in Europa, de Middellandse Zee, BraziliŽ en het Caribisch gebied. De hausse duurde tot 1920.

De tussen liggende jaren tussen 2 oorlogen. (1920-1939)
Van 1920 tot 1939 worstelde Newfoundland opnieuw om te concurreren op de internationale markt. Economisch verwoest door de oorlog, waren veel Europese landen niet in staat om gezouten vissoorten te importeren op dezelfde schaal als voorheen, en velen legden een beschermend economisch beleid op.
Bovendien bleef het kwaliteitsprobleem bestaan, vooral omdat de vraag in de oorlog, de noodzaak om hoogwaardige vis te maken, nog verder verzwakte.
Europa bleef de belangrijkste markt van Newfoundland in de vroege jaren 1920.
Spanje en Portugal namen bijna 50 procent van de gezouten vis export van Newfoundland voor hun rekening, en ItaliŽ en Griekenland goed voor nog eens 16,8 procent.
Ter vergelijking, BraziliŽ nam 11,2 procent en het Caribisch gebied 12,5 procent.
Oude trends werden echter snel weer bevestigd.
De export naar Europese en Mediterrane landen begon te dalen en de verkoop aan BraziliŽ en het Caribisch gebied nam toe.
Tussen 1935 en 1939 namen Spanje en Portugal bijna 22 procent van de export van de gezouten visserij uit Newfoundland voor hun rekening, en ItaliŽ en Griekenland ongeveer 14 procent. BraziliŽ was nu goed voor bijna 20 procent van de export van de gezouten visserij in Newfoundland en maar liefst 40 procent ging naar het Caribisch gebied, met Jamaica, Barbados en Puerto Rico als grootste afnemers.
In de jaren dertig exporteerde Newfoundland ook kleine hoeveelheden nat gezouten vis (in tegenstelling tot hard gedroogde gezouten vis, het traditionele exportproduct) of "zoutvaten" naar verschillende markten, voornamelijk het Verenigd Koninkrijk, de V.S. en Canada.
Deze handel bedroeg jaarlijks slechts 2.000 - 5.000 ton.
Hoewel Newfoundland nog steeds een wereldleider in gezouten vis was, daalde de totale productie gestaag gedurende deze periode, van een gemiddelde van 70.000 metrische ton (ongeveer 1.378.000 kwintalen) in de jaren 1920 tot ongeveer 54.000 (ongeveer 1.063.000 kwintalen) in de jaren dertig van de vorige eeuw.
Dit was deels te wijten aan de ecologische belasting van de kabeljauw bestanden, maar de depressie was grotendeels verantwoordelijk voor latere reducties.,  omdat kapitaal schaars werd en de vraag daalde.

Namens het Departement van  Marine and Fisheries bezochten D. J. Davies en Capt. Augustus Oldford de primaire Europese gezouten vismarkten van Newfoundland in 1933, waaronder Oporto, Lissabon, Alicante, Barcelona, ​​Genua, Napels, Patras en Athene.
Overal vonden ze dat de invoer van Newfoundland-vis ofwel dramatisch was afgenomen of helemaal was gestopt.
De historisch belangrijke markt van Porto importeerde bijvoorbeeld dat jaar slechts 169.000 kwintaal vis uit Newfoundland, tegenover  371.000 vijf jaar eerder.
De belangrijkste reden in beide gevallen was de slechte kwaliteit van de vis uit Newfoundland, die een groot concurrentie voordeel gaf aan Noorwegen, IJsland en Groenland, die nu de meeste van de gezouten vis leveren die werd geŽist door de Europese en Mediterrane markten.

Tweede Wereldoorlog en nasleep (1939-1947)
De Tweede Wereldoorlog heeft de situatie ten dele en tijdelijk ten goede veranderd.
Tussen 1940 en 1944 steeg de uitvoer naar Spanje en Portugal sterk, tot respectievelijk 15,1 en 29,5 procent, vooral omdat de oorlog de export uit Noorwegen en IJsland verstoorde.
ItaliŽ en Griekenland waren niet langer toegankelijk voor geallieerde landen en namen minder dan vijf procent tussen hen in beslag.
BraziliŽ daalde ook dramatisch van bijna 20 procent in de jaren onmiddellijk voor de oorlog tot slechts zeven procent in 1940-44.
De CaraÔben bleven van vitaal belang, goed voor 40 procent van de export van Newfoundland.
In 1943 werd de Gecombineerde Voedingsraad opgericht door de Geallieerden om de voedselvoorziening voor de geallieerde landen te controleren
Het controleerde tot 1946 de export van Newfoundland gezouten vis via marketinggroepen, waardoor stabiele markten en hoge prijzen werden gegarandeerd.
Evenzo kocht de Hulp- en Rehabilitatie-administratie van de Verenigde Naties, opgericht in 1943 om te helpen bij het herstel van door oorlog verscheurde landen, grote voorraden Newfoundlandse gezouten vissoorten van 1944 tot 1947, maar deze afzet was van korte duur.
Hoewel prijzen en vraag tijdens de oorlog toenamen, nam de totale productie van Newfoundland-gezouten vis niet toe, met gemiddeld slechts 42.000 ton per jaar tussen 1940 en 1944.
De productie steeg in de late jaren rond 1940 tot ongeveer 49.000 ton, maar de algemene trend was neerwaarts.

1947-1969
In 1947 werd Newfoundland Associated Fish Exporters Limited (NAFEL) opgericht en had aanvankelijk enig succes met het stabiliseren en herwinnen van markten.
In 1950 exporteerde Newfoundland 938.000 kwintalen gezouten vissoorten.
Veertig procent ging naar Zuid-Europa, 31 procent naar verschillende Caribische eilanden en Puerto Rico, zeven procent naar het Amerikaanse en Canadese vasteland, vier procent naar BraziliŽ en ongeveer vier procent naar verschillende andere markten.
Maar een marketingrapport uit 1951 was terughoudend over de toekomst van de  gezouten visserij industrie en merkte op dat "alleen in oorlogstijd de markt voor de verkoper en  vissers een relatieve welvaart voor de bestond"

Wordt vervolg

 12 
 Gepost op: 10-01-2019, 22:06:12 
Gestart door boegstate - Laatste bericht door boegstate
https://youtu.be/HMcoQxGs3t4

 13 
 Gepost op: 10-01-2019, 21:21:08 
Gestart door boegstate - Laatste bericht door boegstate
https://youtu.be/_K1DUi_yJ7Y

 14 
 Gepost op: 10-01-2019, 17:37:42 
Gestart door boegstate - Laatste bericht door boegstate
https://youtu.be/TYdfKtN0ipY

 15 
 Gepost op: 10-01-2019, 16:06:55 
Gestart door Hans - Laatste bericht door Hans
Goedemorgen Kroegtijgers  na na na na na [ Hans dus ]

jemig de pemig wat is het hier stil..

niemand meer  trek in een borrel  Proost

Wen er maar aan, het is hier inderdaad erg rustig.
 Nu zijn we wel een beetje van de leg door Jacob Cramer

 16 
 Gepost op: 10-01-2019, 14:08:17 
Gestart door boegstate - Laatste bericht door boegstate
https://youtu.be/hYhyVWBbjtM

 17 
 Gepost op: 10-01-2019, 13:59:45 
Gestart door boegstate - Laatste bericht door boegstate
https://youtu.be/jKv0L6bR-Ak

 18 
 Gepost op: 10-01-2019, 13:37:10 
Gestart door boegstate - Laatste bericht door boegstate
https://youtu.be/NlydO_1HW8A

 19 
 Gepost op: 10-01-2019, 13:33:20 
Gestart door boegstate - Laatste bericht door boegstate
https://youtu.be/oRvAffpyHTM

 20 
 Gepost op: 10-01-2019, 13:26:40 
Gestart door boegstate - Laatste bericht door boegstate
https://youtu.be/5Ry9L6-TCws

Pagina's: 1 [2] 3 4 5 6 ... 10


Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valid XHTML 1.0! Valid CSS!